Schandalen in ‘Russisch Rumoer’

Lokaal nieuws

Begin twintigste eeuw zorgden Ballets Russes verschillende keren voor woedende reacties en zelfs politieoptredens. Introdans bewerkte voor ‘Russisch Rumoer’ drie werken uit deze roemruchtige periode. Op woensdag 26 februari staat Introdans met ‘Russisch Rumoer’ in de Flint.

Drie tumultueuze stukken zijn bewerkt terug te zien in ‘Russisch Rumoer’. ‘Le Sacre du Printemps’ veroorzaakte in 1913 het grootste schandaal in de dansgeschiedenis. Het publiek kwam in opstand tegen de epileptische choreografie en de vernieuwende klanken van de compositie. Dankzij het seksueel geladen einde van de solo in ‘L’Après-midi d’un Faune’, zorgde ook deze voorstelling voor een rel. ‘L’Oiseau de Feu’ betekende het begin van de Russische Revolutie in de Europese dansgeschiedenis.

Pascal Schut vertolkt in ‘Russisch Rumoer’ drie rollen. In 2012 ontving hij al de ‘Aanmoedigingsprijs van het Dansersfonds ‘79’, afgelopen 14 februari mocht hij de ‘Dans Publieksprijs’ in de categorie ‘Danser 2013 (gezelschappen)’ in ontvangst nemen. Hij kreeg de meeste stemmen van het publiek, die tijdens het ‘Hollands Dance Festival’ hun stem kon uitbrengen.

Introdans kent ook een danseres uit Amersfoort, Nienke Wind. Nienke heeft tijdens haar opleiding aan de Nationale Balletacademie in Amsterdam stagegelopen bij Introdans. Tijdens deze stage heeft ze een contract aangeboden gekregen bij het dansgezelschap.

Kaarten voor ‘Russisch Rumoer’ kunt u 24 uur per dag op www.deflint.nl bestellen. Telefonisch bestellen kan bij het bespreekbureau. Het bespreekbureau is geopend van maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur en op zaterdag van 12.00 tot 16.00 uur. Tel. 033 4 229 229.

advertentie