Station Amersfoort niet afsluiten met OV-poortjes

Lokaal nieuws

De VVD heeft in september vragen gesteld na geluiden dat NS geen gehoor gaf aan protesten tegen de plannen om station Amersfoort af te sluiten met OV-poortjes. Nu blijkt dat de NS de plannen voor afsluiting doorzet en eind 2014 alle stations wil afsluiten. Het Leidse college heeft een brief gestuurd aan de minister van Infrastructuur en Milieu en de Tweede Kamerfracties. De VVD wil dat het Amersfoortse college dezelfde acties onderneemt en er voor zorgt dat het station niet wordt afgesloten.

Station Amersfoort is naast een van de drukste station van Nederland ook een doorgang tussen het Soesterkwartier en het Bergkwartier. Dagelijks passeren veel mensen het station om de andere kant van de stad te bereiken om naar het werk te gaan, maar ook om school te gaan of om de kinderen naar de opvang te brengen. Ook wordt de bereikbaarheid van de winkels aan beide kanten van station en het restaurant op perron 4/5 veel slechter, dus de afsluiting van het station heeft direct effect op de klandizie.

De NS wil mensen die het station willen passeren de mogelijkheid geven met een 'passagekaartje': uit een automaat een gratis kaartje trekken om de poortjes te openen. Voor de VVD is dit absoluut geen oplossing om de nadelige effecten van de afsluiting op te heffen. In de spits passeren duizenden mensen de stationstraverse; mensen die met de trein gaan, overstappers die naar een ander perron gaan en de mensen die (ook met fiets aan de hand) van de ene kant naar de andere kant van het station gaan. De afsluiting van leidt tot enorme opstoppingen bij de poortjes met alle gevolgen van dien. Ook is zo'n tijdelijk kaartje beperkt geldig, dus is het geen oplossing voor bezoekers van het restaurant.

Woordvoerder Henk-Jan Barske; "Duidelijk is dat N S zich steeds meer richt op het eigen belang en de belangen van de niet-reizigers lastig vindt. Invoering van de OV-chipkaart helpt het bedrijf te bezuinigen op kosten, dus mag niets de snelle invoering in de weg staan."

De VVD wil dat het college alles in het werk zet om de afsluiting van station Amersfoort met OV-poortjes tegen te gaan en net als gemeente Leiden een brief stuurt aan de minister van I&M en de Tweede Kamer met de vraag de afsluiting tegen te gaan. Zeker nu in het Leidsdagblad staat dat de acties van Leiden effect hebben; "Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) schrijft dat zij wil overleggen met de gemeenten Leiden en Amsterdam." Amersfoort moet zo snel mogelijk aansluiten bij dit overleg.

advertentie
advertentie