'Dropman' Oscar Meijer gaat een oude traditie eenmalig nieuw leven inblazen: ,,Ik ga de koning voor het eerst drop geven.''
'Dropman' Oscar Meijer gaat een oude traditie eenmalig nieuw leven inblazen: ,,Ik ga de koning voor het eerst drop geven.'' Foto Rinus van Denderen

'Dropman' Oscar Meijer geniet nu al van Koningsdag

25 april 2019 om 09:00 koningsdag Koningsdag 2019 in Amersfoort

AMERSFOORT Je hebt liefhebbers van het koninklijk huis en je hebt Oscar Meijer. De Amersfoorter is al jaren langs de route te vinden en nu Koningsdag in zijn eigen woonplaats is, kan de 57-jarige zijn geluk niet op. Ongetwijfeld zullen er van deze heugelijke dag ook foto's in zijn museum komen te hangen. ,,Ik ga de koning voor het eerst drop geven."

Jeroen van der Veer

De sympathieke Oscar Meijer opent de deur van zijn woning in de wijk Bergkwartier en toont direct zijn mooie karakter: ,,Kom binnen in mijn museum." De Amersfoorter noemt zichzelf gekscherend directeur van zijn eigen Oranje-museum en wie twee stappen in zijn huis zet, weet direct waarom. Toch kent Nederland de 57-jarige Amersfoorter vooral als 'De Dropman', die altijd als eerst bij de Koningsdag-route aanwezig is.

VERHAAL Waar je ook in het huis van Meijer kijkt, overal zie je iets van het koninklijk huis. Op tafel staan in lijstjes uitgeprinte foto's van ontmoetingen tussen hem en leden van de koninklijke familie. Het zijn er veel. Heel erg veel. Elke foto heeft een uniek verhaal en over elke ontmoeting kan Meijer uren spreken.

Hoe de liefde voor de familie is ontstaan, weet Meijer nog goed. Hij zet een bak koffie en als dat eenmaal klaar is, neemt hij plaats op zijn praatstoel: ,,Dat is nog best een opmerkelijk verhaal, weet je dat", zegt Meijer, terwijl hij met zijn oranjespeldje van Koningsdag2019 speelt. ,,Ik vond koningin Juliana een fantastische vrouw. Toen ik in Zeist op school zat, baalde ik dat ik haar niet zag als ze op Slot Zeist was geweest. Ik heb toen ooit een brief gestuurd en daarin de situatie uitgelegd. Daarnaast vroeg ik heel brutaal of ik bij haar afscheidsdefilé mocht zijn. Dat kon en daar is de liefde voor het koninklijk huis begonnen."

BN'ER Nu, flink wat jaren later, is er veel veranderd. Waar Oscar Meijer toen één van de 'oranjegekkies' was, is hij nu zelfs een bekende Nederlander. Diverse praatprogramma's hebben hem al uitgenodigd om over Koningsdag in Amersfoort te spreken en omdat hij de grootste oranje-fan van de regio is, belde burgemeester Lucas Bolsius hem speciaal op. ,,Dat was op 30 augustus. Een uur voordat het openbaar mocht vertelde hij mij in vertrouwen dat de koning hier zijn verjaardag komt vieren. Een onvergetelijk moment. M'n hart zat echt in mijn keel. Dat zagen mijn collega's ook en vroegen wat er was, maar ik mocht niets zeggen… Nou, ik kan je zeggen dat ik wel eens makkelijkere situaties heb gekend."

EMOTIONEEL Nog altijd wordt Meijer emotioneel als hij over dat moment spreekt en 27 april moet dan ook dé grote dag worden. Ruim dertig jaar lang staat hij als eerste aan de route en dat zal straks in zijn eigen stad niet anders zijn. In al die jaren heeft hij mooie ontmoetingen meegemaakt en dat komt mede door de trui die hij al twintig jaar op Koninginnedag en nu Koningsdag draagt. Met Beatrix had Meijer altijd unieke momentjes, zegt hij vanuit zijn museum. ,,Zij wist op een of andere manier altijd waar ik stond. Misschien werd het waar wel ingefluisterd, ik weet het niet. Eigenlijk hadden we elk jaar wel even een gesprekje. Iedere keer zei ze dat ze de drop zo lekker vond die ik aan haar gaf. Daar heb ik toen een traditie van gemaakt. Het werd echt gewaardeerd."

BRIEFJE Die traditie werd beëindigd toen haar zoon koning werd, maar dit jaar maakt Meijer eenmalig een uitzondering. ,,Vroeger gaf ik bij mijn drop wel eens een briefje mee waarop ik vroeg wanneer koningin Beatrix haar verjaardag in Amersfoort kwam vieren. Op een gegeven moment ben ik daar mee gestopt, maar ik bleef wel de hoop houden. Nu komt Koningsdag eindelijk naar Amersfoort en daarom wil ik iets speciaals doen. Ik ga de koning voor het eerst drop geven."

HANDTEKENING Na een klein uur praten vindt Meijer het wel even genoeg. Hij staat op en loopt naar een andere ruimte in zijn museum. De knus ingerichte woonkamer wordt verlaten en in de kamer ernaast wordt nog meer duidelijk dat de Amersfoorter een échte fan van de koninklijke familie is. Het behang is bedekt met foto's, op de grond staan beelden en in een vitrinekast liggen unieke pronkstukken. ,,Kijk eens wat ik hier heb", zegt Meijer, terwijl hij een gipsafdruk pakt. ,,Met handtekening van de koning erop. Het uitroepteken zette Willem-Alexander neer omdat hij hoopte dat ik snel herstelde."

BESTE PLEKJE Een ontmoeting met de koning gaat op 27 april ongetwijfeld weer volgen en een feestje gaat het zaterdag ook worden, daar is Meijer van overtuigd. Al weken leeft hij toe naar de speciale dag, al is het wel anders dan anders. ,,Normaal moet ik op Google Maps bekijken wat het beste plekje is om te staan. Dat weet ik nu natuurlijk al. Waar dat is? Dat ga ik nog niet verklappen, maar reken er maar op dat ik vroeg aanwezig ben."

Als de slotvraag wordt gesteld of Meijer na de Koningsdag in zijn eigen woonplaats stopt met het bezoeken van de Koningsdagen, is hij stellig. ,,Nooit. Ik ga hiermee door tot het niet meer kan. Het is gewoon zó leuk. Een nadeel is er straks wel; wat kan Amersfoort straks nog overtreffen? Het zal ongetwijfeld fantastisch worden en ik hoop dat Amersfoort zichzelf op zijn best laat zien."

Sander van Snippenberg
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie