Prinses Laurentien, prins Constantijn, prinses Aimee, prins Pieter-Christiaan, prins Maurits en prinses Annette (van links naar rechts) tijdens Koningsdag 2018 in Groningen.
Prinses Laurentien, prins Constantijn, prinses Aimee, prins Pieter-Christiaan, prins Maurits en prinses Annette (van links naar rechts) tijdens Koningsdag 2018 in Groningen. ANP Robin Utrecht

Bij prins Maurits de meeste kans om een selfie te scoren

26 april 2019 om 15:50 koningsdag Koningsdag 2019 in Amersfoort

AMERSFOORT Dat de koning naar Amersfoort komt op Koningsdag 2019 weet inmiddels iedereen. Maar wie neemt de jarige job op 27 april eigenlijk allemaal mee? Een kleine bloemlezing en misschien wel een handige lijst voor wie met de prinsen en prinsessen een selfie willen maken.

Jeroen van der Veer

Op 27 april viert koning Willem-Alexander in Amersfoort zijn 52ste verjaardag. Hij is de oudste zoon van prinses Beatrix, de oude Koningin en vrouw van de inmiddels overleden prins Claus. Sinds 30 april 2013 is Willem-Alexander Koning der Nederlanden; een rol waar hij gelukkig in lijkt te zijn.

Koningin Máxima is sinds 2 februari 2002 de stralende echtgenote van de koning (toen nog prins). De Argentijnse wist zich binnen no-time populair te maken bij de Nederlanders. Een rake 'hij was een beetje dom' over haar aanstaande man tijdens de persconferentie heeft daaraan bijgedragen.

De Prinses van Oranje is Catharina-Amalia (2003), die luistert naar de roepnaam Amalia. Zij is de oudste dochter van de koning en koningin. Zij is de eerste vrouw die zelfstandig de titel 'Prinses van Oranje' mag dragen. Voorheen was deze titel voor de mannelijke opvolgers, maar bij de laatste grondwetswijziging is de bepaling dat mannen voorgaan geschrapt. Dat betekende dat men bij de geboorte van prinses Amalia zeker wist dat ze eerste in lijn van opvolging zou zijn al zou ze nog tien broertjes hebben gekregen.

Prinses Alexia (2005) is de tweede dochter (en de tweede in de lijn van opvolging) van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Ze bezoekt het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag. Net als bij haar oudste zus is paardrijden, hockeyen, zingen en gitaar spelen een hobby van haar.

Prinses Ariane (2007) is de jongste van de prinsesjes. Ze gaat naar de Bloemcampschool in Wassenaar, waar de twee oudste prinsessen ook op gezeten hebben. Van haar is bekend dat ze ook graag tekent.

Prins Constantijn (1969) is de derde en jongste zoon van prinses Beatrix en prins Claus. Vergezelt iedere Prinsjesdag zijn broer en schoonzus naar de Ridderzaal. Constantijn en Laurentien hebben drie kinderen die zij zo veel mogelijk buiten de publiciteit houden. Hun kinderen zijn geen prins of prinses, maar voeren de titel Graaf/Gravin van Oranje-Nassau: Gravin Eloïse, het enige kleinkind dat Prins Claus nog gezien heeft. Graaf Claus-Casimir, enige kleinzoon van Prinses Beatrix, en Leonore. Deze drie kinderen zullen op 27 april niet in Amersfoort zijn.

Prinses Laurentien (1966) trouwde op 17 mei 2001 met prins Constantijn. Samen met haar man is zij zeer interactief met het publiek. Vrijwel ieder jaar komt het wel een keer voor dat iemand van de koninklijke familie moet aangeven dat zij op moeten schieten.

Prins Maurits (1968) is de neef van koning Willem-Alexander en wordt gezien als 'de hunk' van de familie. Maakt zich vaak populair door met vrijwel iedereen op de foto te gaan. Hou deze prins goed in de gaten als hij in onze binnenstad loopt, want met hem valt het makkelijkst een selfie te scoren.

Prinses Marilène (1970) is de vrouw van Maurits en is net als Maxima een ministersdochter. Heeft de primeur gehad om als eerste met een kleinkind van Koningin Juliana te trouwen. Hun huwelijk bleek ook het laatste publieke optreden van de oud-Koningin. Marilène leerde Maurits kennen in het Groningse café 'Soestdijk'.

Prins Bernhard (1969) en Prinses Annette (1972); De prins valt vooral op door zijn bijzondere grote bril. Hij zal ongetwijfeld niet alleen oog hebben voor het publiek, maar ook voor het vastgoed in de stad. Hij heeft een groot aantal panden in Amsterdam in zijn bezit en mogelijk breidt hij dit uit naar Amersfoort. Ook in de racewereld is Bernhard geen onbekende. Annette en Bernhard trouwden in 2000 in Utrecht en hebben drie kinderen.

Prins Pieter Christiaan (1971) is misschien wel het sportiefste van alle prinsen en daarom moet men niet gek opkijken als hij fanatiek mee gaat doen tijdens bij de activiteiten op het Stadhuisplein. Afgelopen Koningsdag was zijn vrouw Anita (1969) er wegens ziekte niet bij, maar zij wordt 27 april wel verwacht. Dit tweetal neemt altijd de tijd voor het publiek en schrik vooral niet als Pieter Christiaan uw telefoon pakt. Hij zorgt daarmee regelmatig voor exclusieve foto's op uw geheugenkaartje.

Prins Floris (1975) en Prinses Aimée (1977) trouwden in 2005 in Naarden. Floris werkt voor een Belgische investeringsmaatschappij en Aimée voor de ANWB. Het paar heeft twee dochters en een zoon.

OVERIGEN Naast de leden van de koninklijke familie lopen er nog meer mensen mee. Niet alleen gastheer Lucas Bolsius is present, ook de kersverse Commissaris van de Koning in onze provincie Hans Oosters komt naar Amersfoort. Daarnaast zijn er altijd een paar hofdames mee om te ondersteunen. Leden van de hofhouding zijn te herkennen aan een speld in het knoopsgat met een 'W' en een 'M'. Een of twee adjudanten (in uniform) begeleiden het Koninklijk gezelschap.
De zussen van Prinses Beatrix, de Prinsessen Irene, Margriet en Christina zijn nooit bij de viering aanwezig. Prinses Margriet hoort met haar man Pieter van Vollenhoven nog wel tot het Koninklijk Huis en zij gingen tot 2012 altijd mee naar Koninginnedag.

Sander van Snippenberg
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie