Afbeelding
Koningsdag Amersfoort

De koninklijke route: zo lopen de Oranjes door Amersfoort

koningsdag Koningsdag 2019 in Amersfoort

AMERSFOORT De koninklijke familie stapt zaterdag om 11.00 uur uit een bus op de Kleine Haag en bij de Mariënhof begint de feestelijke dag. Na exact 1075 meter komt de jarige koning met zijn familie aan op het Eemplein, waar hij om 13.00 uur wordt uitgezwaaid.

Jeroen van der Veer

Bekijk en download hier de volledige route

KLEINE HAAG De Koningsdagroute begint op de Kleine Haag met een gezamenlijke foto en daarbij wordt het gezelschap ontvangen door 300 basisschoolkinderen. De ontmoeting staat de gehele route centraal. Zo zullen er op de Zuidsingel 120 nationaliteiten aanwezig zijn. In diezelfde straat is ontmoeting wederom het kernwoord, al zal het aanwezige publiek daar wel iets minder aanwezig kunnen zijn. ,,Zij mogen maar aan een kant van deze weg staan", liet de burgervader weten op de persconferentie.

VARKENSMARKT Als deze straat eenmaal doorlopen is, komt de familie uit op de Varkensmarkt. Daar zal de koning veel merken van het thema 'recycling'. Diverse activiteiten zullen er te zien zijn en daarnaast is er voor het publiek tijd om interactie met de koninklijke familie te krijgen.

LIEVE VROUWEKERKHOF Vervolgens wordt er koers gezet naar de Krankeledenstraat, het smalste straatje van de gehele route. In deze straat zullen CliniClows en poppenspeler Lejo zorgen dat de (glim)lach nog meer op de gezichten komt. Veel 'lieve vrouwen' zijn er te bewonderen op het Lieve Vrouwekerkhof. Met hen zijn er huiskamerontmoetingen en er is straattheater te bewonderen. Zo trakteert Spoffin de koning en zijn familie op een verticale dans.

WESTSINGEL Op de Westsingel laat Holland Opera een liefdeslied klinken en een gigantisch kunstwerk van ATM Model Art krijgt de familie te zien als ze de Molenstraat bewandelen. Het Stadhuisplein is het terrein waar Amersfoort haar sporttalent showt. Mogelijk ziet het publiek ook of bijvoorbeeld Maxima over enkele sportskills beschikt, want het plein nodigt uit om mee te doen aan de activiteiten.

ACHTER DAVIDSHOF De regiogemeenten krijgen vervolgens Achter Davidshof twintig minuten de tijd zichzelf te presenteren en zij doen dit aan de hand van 'de grote regionale Amersfoort Quiz'. Daarnaast is de organisatie erin geslaagd om Anna Yilmaz, winnares van 'Heel Holland Bakt', een rol te laten vervullen. Zij heeft een taart voor de koning gebakken.

EEMPLEIN De dierentuin krijgt ook een centrale rol en zal op het Smallepad 'de dieren naar de straat halen'. Dit kan echter niet te lang duren, want de tijd is schaars op 27 april. Na een bezoek aan de Koppelpoort, waar de familie Johan van Oldenbarnevelt 'ontmoet', wordt koers gezet naar het Eemplein. Daar zal het spetterende slotfeest zijn met diverse artiesten. Op dit plein zullen alle verhalenvertellers die op de route aanwezig waren, weer samenkomen en zo is de cirkel weer rond.

advertentie
advertentie