Alexia van Beers, Ariane Meershoek, Amalia Sihombing en Alexia Sija Kesewaa Don zijn de prinsessen van Amersfoort.
Alexia van Beers, Ariane Meershoek, Amalia Sihombing en Alexia Sija Kesewaa Don zijn de prinsessen van Amersfoort. Foto Rinus van Denderen

Dit zijn onze Amersfoortse prinsessen: Amalia, Alexia en Ariane

koningsdag Koningsdag 2019 in Amersfoort

AMERSFOORT We kennen Amalia, Alexia en Ariane allemaal als prinsesjes van de koninklijke familie, maar ook Amersfoort heeft zijn eigen prinsesjes. Vier van hen kwamen naar 't Sasje bij het Eemplein en vertelden hun verhaal. ,,Ik zeg wel eens gekscherend dat zij naar mij is vernoemd."

Jeroen van der Veer

Met een hele grote glimlach ontmoeten 'de prinsessen uit Amersfoort' elkaar. Een gemengd gezelschap, dat elkaar niet kent en toch hebben ze één ding gemeen. Allen dragen ze de naam van één van de drie prinsesjes van Nederland.

De ontmoeting vond plaats op 't Sasje over de Eem en vooral de kleine Alexia Sija Kesewaa Don zorgde ervoor dat veel ogen op haar gericht waren. De 3-jarige inwoner van Amersfoort is klein van stuk, heeft schitterende bruine kijkers en is al helemaal klaar voor Koningsdag. ,,Aah, wat een schatje", zegt Alexia van Beers, als ze de moeder van haar naamgenoot de hand schudt.

'VERDEDIGER' De kleinste van het stel is half Ghanees en moeder Angela trouwde met een Nederlandse man. ,,Wij wilden heel graag een naam met de letter A en zijn toen gaan zoeken", legt Angela uit. ,,Mijn partner en ik vonden dat de naam een mooie betekenis moest hebben en zo zijn we op Alexia gekomen. Het betekent in het Grieks 'helper' of 'verdediger'. Ik help en verdedig haar de rest van mijn leven en zij doet dit strakjes ook bij mij." Haar naamgenoot, de 59-jarige Alexia van Beers, heeft haar voornaam te danken aan een familielid. ,,Mijn oma had als tweede naam Alexia. Ik kom zelf uit een katholiek gezin en daarin is het gebruikelijk om de kinderen te vernoemen."

POPULAIRE NAAM De lach van Amalia Sihombing is bij het poseren voor de foto groots en zij vindt het dan ook speciaal om met 'de prinsesjes van Amersfoort' op dit bruggetje te staan. ,,Dit is super grappig. Ik stond er nooit bij stil dat alle naamgenoten van de prinsesjes ook in Amersfoort wonen", aldus de 16-jarige. Zelf is ze een paar weken ouder dan de dochter van koning Willem-Alexander en koningin Maxima. ,,Er wordt heel vaak gevraagd of ik naar haar vernoemd ben. Ik ben op 4 april zestien geworden en zij wordt later pas even oud. Ik zeg dan ook gekscherend dat zij naar mij is vernoemd." Zelf is de Amersfoortse Amalia half Indonesisch en in dat land is het een populaire naam. Toeval of niet; haar vader heet Alexander. ,,Dat maakt het plaatje wel compleet, hè?"

OPA ARIE Ariane Meershoek merkt bij anderen dat haar naam nogal lastig is. Vooral in de periode dat het prinsesje geboren was, moest de Amersfoortse vaak uitleggen hoe ze haar naam moesten spellen. ,,Ik zeg dan maar altijd; 'gewoon, met zes letters. Zoals je het zegt'. De Amersfoortse vraagt zich hardop af hoe de koning en koningin de naam van hun dochter uitspreken: ,,Ar-jaan? Ari-aan? Ari-zjane? En wat zal haar roepnaam zijn? Daar ben ik mateloos benieuwd naar."

Het lukte de ouders van Ariane Meershoek maar ternauwernood om haar 51 jaar geleden in de gemeente aan te geven. ,,Daar wilden ze er eigenlijk niet aan, zo'n rare onbekende naam, die nog niet in het register stond. Pas toen mijn ouders duidelijk hadden gemaakt dat het een gewone Franse naam was, met een verwijzing naar mijn opa Arie, mocht ik die naam krijgen. Daar heeft het prinsesje veel later vast van geprofiteerd."

DRUKTE Alle vier zijn ze het erover eens; het is leuk dat Koningsdag in Amersfoort gevierd wordt. Op de plek waar de fotograaf de foto's schiet, wordt op 27 april rond de klok van 12.45 uur het slotfeest gehouden. Daar zijn ze niet alle vier bij aanwezig. ,,Ik denk niet dat ik ga", zegt de 16-jarige Amalia Sihombing. ,,Ik ben bang dat je door de drukte niet veel ziet. Dan kan je beter voor de televisie zitten." Bij de 59-jarige Alexia van Beers is er geen twijfel: ,,Natuurlijk ga ik de stad in. Zo iets gebeurt daarna misschien wel nooit weer."

LIEVELINGSKLEUR Het vrolijke gezichtje van Alexia Sija Kesewaa Don zal hoogstwaarschijnlijk ook langs de route te bewonderen zijn. Bij het maken van de foto vond ze het helemaal geweldig dat ze een oranje Hawaii-ketting om haar nekje mocht. ,,Dat is haar lievelingskleur", glundert de trotse moeder. ,,Ze vindt dat soort dingetjes geweldig en Koningsdag dus ongetwijfeld ook. Alleen ik twijfel een beetje. Zal de drukte haar niet te veel worden? Wij denken er nog over na."

De in Nieuwland woonachtige Ariane Meershoek denkt niet dat ze koers zet richting de binnenstad. ,,Het is hartstikke leuk dat ze komen, maar ik ga denk ik lekker voor de tv kijken. Daarnaast heb je hier in Nieuwland altijd leuke activiteiten en het is er erg gezellig. Grote kans dat ik in m'n eigen buurt blijf."

UNIEK Nadat de foto's zijn gemaakt, nemen de Amersfoortse prinsessen afscheid van elkaar. Allen met een grote lach, want zij beseffen dat er zojuist iets unieks is gebeurd. ,,Ha, ik voelde mij toch even bijna écht een prinsesje."

advertentie
advertentie