Saloua Cherrouda is de eerste Marokkaanse baby die geboren werd in Amersfoort.
Saloua Cherrouda is de eerste Marokkaanse baby die geboren werd in Amersfoort. Anneke Troost / Stijl Fotografie

Saloua Cherrouda wil inspireren

koningsdag Koningsdag 2019 in Amersfoort

AMERSFOORT De 47-jarige Saloua Cherrouda is aanstaande zaterdag één van de deelnemers van de regioquiz in Team Amersfoort en de vrolijke Marokkaanse kijkt erg naar de dag uit. Ze raapte na de bekendmaking dat Koningsdag in Amersfoort kwam alle moed bij elkaar en ging naar de ideeënmarkt. Haar oorspronkelijke plan haalde het niet, maar door haar 'persoonlijke overwinning' heeft ze op 27 april toch een schitterende rol. ,,Ik had in eerste instantie gevraagd of ik, omdat ik stylist ben, Maxima mocht opmaken."

Jeroen van der Veer

Ze was met een bruid in haar studio bezig, toen bekend werd dat Koningsdag naar Amersfoort kwam. De klant was de persoon die voor het eerst tegen Cherrouda zei dat ze zich moest aanmelden en aangespoord door dochter Randa Cherrouda trok de alleenstaande moeder van drie kinderen haar stoute schoenen aan.

[ENTHOUSIASME] ,,Ik moet bekennen dat ik twijfelde, maar nadat ik mijn voorbereidingen had getroffen, ging ik vol overtuiging naar de kerk", blikt Cherrouda terug. ,,Ik had mijn betoog gehouden waarom ik Maxima wilde opmaken en trok de aandacht. Zelfs de burgemeester kwam naar mij toe. Ik hoorde echter niet gelijk of mijn idee werd gekozen, maar voor mijzelf had ik al gewonnen. Ik liep daar maar mooi met mijn hoofddoek en had de moed verzameld om mijn droom kenbaar te maken."

Weken later ontving de inwoonster van Amersfoort een telefoontje dat haar suggestie niet haalbaar was, maar omdat haar enthousiasme was bijgebleven, had de organisatie wel een andere rol voor haar in gedachte. ,,Ik behoor nu tot Team Amersfoort en daar ben ik trots op. Natuurlijk gaan we voor de winst en persoonlijk hoop ik Maxima te kunnen complimenteren voor haar stijl. Die is echt altijd schitterend."

[EERSTE MAROKKAANSE BABY] Voor de moeder van drie kinderen wordt het een speciale dag, waar ze erg naar uitkijkt. ,,Ik heb het niet altijd makkelijk gehad", moet Cherrouda bekennen. ,,Zo moest ik zelfs leven van een bijstandsuitkering. Iets wat ik absoluut niet wilde en daarom knokte ik en ging ik mijn droom achterna. Als in Nederland geboren Marokkaanse ben ik nu visagiste en zo'n 80 procent van mijn klanten is Nederlands. Ik voel me echt Amersfoorter en heb het hier fantastisch naar mijn zin."

,,Ik ben trouwens de eerste Marokkaanse baby die in Amersfoort is geboren", glundert Cherrouda. ,,Dat zeiden mijn ouders altijd en ik heb het na laten zoeken. Het klopt nog echt ook. Grappig toch?"

[VOOROORDELEN WEGNEMEN] Wie met Cherrouda praat of haar ziet, wordt direct vrolijk van haar enthousiasme. Ze wil een voorbeeld zijn. Voor haar kinderen, maar ook voor anderen. ,,Je wordt helaas zo nu en dan aangekeken als je een hoofddoek draagt. Daarom wil ik de vooroordelen bij mensen wegnemen. Door open te zijn, door te lachen en door dromen na te jagen. Mede daardoor mag ik straks een rol vervullen bij Koningsdag en ik ben daar trots op. Of ik mijn kleding al klaar heb? Dat niet, maar één ding is wel bekend; ik blijf mijn hoofddoek dragen. En nee, deze is niet oranje", sluit ze met een lach af.

advertentie