In de Zuidsingel heeft Jan Blonk straks perfect zicht op de route.
In de Zuidsingel heeft Jan Blonk straks perfect zicht op de route. Jeroen van der Veer

De tuin als beste kijkplek op Koningsdag

koningsdag Koningsdag 2019 in Amersfoort

AMERSFOORT Een paar dagen voor Koningsdag hebben al veel Amersfoorters hun ideale plekje langs de route in gedachten. De één kiest ervoor om bij de Varkensmarkt te gaan staan, de ander denkt op het Eemplein het meest te kunnen zien van de Koninklijke familie en weer een ander gaat langs de gracht staan om een glimp op te vangen van Maxima. Toch zijn er ook een paar inwoners van de stad die lekker vanuit hun woonkamer kunnen kijken. Niet naar hun televisie, maar gewoon uit het raam naar buiten.

Jeroen van der Veer

Een van die personen is Jan Blonk. Zijn huis is gevestigd aan de route en zit daardoor 27 april op de eerste rang. ,,Mijn kinderen en kleinkinderen komen langs en met z'n allen gaan we naar de komst van de koning kijken. Of ik vanuit het raam of vanuit de tuin ga kijken? Het laatste. Maar dan zorg ik wel voor een verhoging, want dan kan ik over de mensen heen kijken. Voor mijn woning komen vast veel belangstellenden te staan."

NIET TE KOOP Zijn hoekhuis op de Zuidsingel is misschien wel een van de fijnste plekjes om te wonen. Gelegen in de historische binnenstad geniet Blonk van Amersfoort. Hij woont er nu zo'n tien jaar en valt zaterdag met zijn neus in de boter. ,,Je maakt natuurlijk niet elke dag mee dat de koning naar je woonplaats komt en dan al helemaal niet tijdens Koningsdag. Dat er veel mensen voor mijn deur staan vind ik geen probleem. Iedereen moet van zo'n dag kunnen genieten."

Gekscherend riep Blonk dat hij spandoeken aan zijn woning zou gaan hangen. Dit als knipoog naar Prins Bernhard. ,,Met de tekst erop dat deze woning niet te koop is", lacht Blink om zijn eigen bedachte grap. ,,Maar nee hoor, dat ga ik niet ophangen. De oranjevlag, die wij als bewoner langs de route hebben gekregen, hang ik buiten en voor de rest niets bijzonders."

VRIJHEID Tot slot wil Blonk de complimenten maken naar de stad en gemeente. ,,Ik vind dat ze het allemaal leuk aanpakken. Natuurlijk gaat er wel iets fout, zoals met die boete, maar kom op. Positiviteit. Koningsdag maakt Nederland; in vrijheid een feest vieren. Daar moeten we met z'n allen van genieten."

VIP-PLEKKEN VERGEVEN Genieten is ook wat bij Erna van den Hooff en haar partner gaat gebeuren. Zij woont in een woning aan het Eemplein en heeft straks perfect zicht op het hoofdpodium. Althans, als ze in Nederland zou zijn. De inwoonster van Amersfoort is werkzaam bij de gemeente, heeft dus alles meegekregen van de Oranje-koorts, maar is straks op vakantie in Spanje. ,,In de zomermaanden is het daar niet te doen qua warmte. We hadden dus de keuze; twee dagen feest hier of drie weken genieten daar. Tja, dan is de keuze snel gemaakt."

De VIP-plekken zullen echter niet onbemand blijven. Duizenden mensen staan straks op het Eemplein, maar het balkon van Van den Hooff wordt ook goed bemand. ,,Natuurlijk laten wij bekenden op het balkon. Wij hebben twee katjes en daar passen mensen op. Zij kunnen dus lekker gaan genieten van de komst van de koning en zijn familie."

advertentie
advertentie