Na afloop van het defilé wandelde de koninklijke familie door de voortuin van het paleis.
Na afloop van het defilé wandelde de koninklijke familie door de voortuin van het paleis. Historische Kring Baerne

Defilé op Paleis Soestdijk, icoon van de geschiedenis

21 april 2019 om 12:52 koningsdag

REGIO Op 30 april is het precies veertig jaar geleden dat het laatste officiële defilé werd gehouden. Alle reden om de herinnering op te halen. Zusterblad de Baarnsche Courant is op zoek naar de mooiste verhalen en de leukste foto's. Dertig jaar lang, liep een kilometers lange bonte stoet met inwoners, uit alle provincies, langs het statige bordes van Paleis Soestdijk.

Hanneke Kiel en Eugene Leenders

Wie ooit meegedaan heeft, herinnert het zich zijn hele leven: het defilé voor paleis Soestdijk op Koninginnedag 30 april. Eén keer per jaar ging de zwaarbeveiligde toegangspoort van Paleis Soestdijk open en was het gazon voor het paleis voor de defilégangers. De bloemenzee op het bordes en koningin Juliana en prins Bernard met snelgroeiende prinsesjes en later kleinkinderen, die urenlang stonden te zwaaien, staat menigeen in het geheugen gegrift. Miljoenen Nederlanders zaten voor de beeldbuis voor de rechtstreekse uitzending. Lange tijd in zwart-wit later in kleur. Toch is het op 30 april op de kop af alweer veertig jaar geleden dat Nederland het laatste officiële defilé hield. Ter gelegenheid van het vijftigjarige huwelijksfeest van prinses Juliana en prins Bernard is op 31 mei 1987 nog een keer een aubade en mini-defilé gehouden, maar dat was niet op Koninginnedag 30 april. Dit jaar is het ook vijftien jaar geleden dat prinses Juliana en prins Bernhard enkele maanden na elkaar overleden.

Het defilé-stramien is in al die jaren nooit veranderd. Met zorg gekozen groepen mensen uit alle provincies en de overzeese eilanden. De onovertroffen conference over de stalmeester van Wim Sonneveld is nog steeds geliefd op Youtube. 'Kniksje maken, achteruit de trap af en wegwezen en dan zelf even de geschenken ongemerkt achter de rododendrons sodemieteren.'

Eind van het jaar gaat het paleis dicht voor een jarenlange renovatie. Daarna opent het complex als een centrum voor innovatie. Er blijft aandacht voor de historie, maar die zal veel meer over de periode gaan dat Anna Paulowna er woonde. Voor de recente geschiedenis van het koningshuis is beduidend minder aandacht. De privévertrekken in de zogenaamde blauwe vleugel zullen voor andere doeleinden worden gebruikt,

Alle reden voor schrijfster Hanneke Kiel de Raadt en journalist Eugene Leenders, uit Baarn, om de geschiedenis voor de 'laatste' keer vast te leggen. Ze doen dat door verhalen te maken met 'gewone' Nederlanders die op het paleis kwamen. Dat zijn de hofleveranciers, maar ook de kinderen van de koks en tuinmannen die in huisjes op het landgoed wonen. Speciaal aandacht is er natuurlijk voor het defilé. Daar liepen nauwelijks inwoners van Baarn en Soest mee. Ze stonden voor de hekken te kijken, terwijl delegaties van het land hun opwachting maakten.

1979 Op Koninginnedag 1979 vierde koningin Juliana haar zeventigste verjaardag. Het was de laatste Koninginnedag die Juliana als koningin der Nederlanden meemaakte. Het was, met gemiddeld negen graden Celsius, ook een van de koudste koninginnedagen uit de geschiedenis.

Net als alle voorgaande jaren volgens het traditionele verloop van het defilé op Paleis Soestdijk. Het begon om 09.30 uur met het voorbijtrekken van garderegimenten van grenadiers, jagers en adelborsten. Aanwezig was de gehele koninklijke familie, onder wie prinses Christina die hoogzwanger was van haar zoon Nicolás. Het rechtstreekse televisieverslag van de feestelijkheden werd gepresenteerd door Dick Passchier. Na afloop van het defilé wandelde de koninklijke familie door de voortuin van het paleis waar zich veel gezelschappen hadden opgesteld. Tot slot sprak de koningin vanaf het bordes van het paleis haar grote dankbaarheid uit voor alle blijken van waardering die zij vanwege haar verjaardag had ontvangen.

STOEP SOESTDIJK Via een speciale website (stoepsoestdijk.nl), Faceboekpagina (op de stoep van Soestdijk) of mail contact@stoepsoestdijk.nl zijn Hanneke Kiel en Eugene Leenders te bereiken. Ze zoeken de opmerkelijkste verhalen en de mooiste foto's. Inzenders van verhalen en foto's die worden geplaatst krijgen een VIP-rondleiding in het paleis.

Het is dit jaar vijftien jaar geleden dat prinses Juliana en prins Bernhard enkele maanden na elkaar overleden.
Een bonte stoet met inwoners uit alle provincies liep langs het statige bordes van Paleis Soestdijk.
Eugene Leenders
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie