Afbeelding
Jeroen van der Veer

'Soms mijn bed uit om te werken aan unieke bonbons'

21 februari 2019 om 07:10 koningsdag

AMERSFOORT De 38-jarige Marco Nijtmans zat in de auto toen hij met zijn vrouw belde en samen bedachten ze een ludieke actie; er moest en er zou een limited edition bonbondoosje komen die iets te maken had met Koningsdag. Nu, enkele maanden later, is patisserie Nijtmans druk bezig met de realisatie. ,,Wij zijn geen machines. Die bonbons worden echt gemaakt met de hand."

Jeroen van der Veer

Sinds vier jaar zit Nijtmans gevestigd aan de Arnhemseweg en na veel ellende, lijkt nu eindelijk de zon te gaan schijnen. De verbouwingen voor zijn zaak waren een doorn in het oog, maar de inwoner van Amersfoort kijkt liever vooruit in plaats van achteruit. ,,Dit doosje...geloof mij maar; dat wordt een succes. Het is nu een week bekend dat wij hem gaan lanceren en inmiddels hebben we al echt veel bestellingen binnen."

DUITS BLOED Het moet straks een beloning worden voor hard werken. Op een bovenkamer ontwierp Nijtmans de bonbons zelf en de unieke kleuren worden handmatig aangebracht. ,,Ik kan mijn geheim natuurlijk niet verklappen, maar schrijf maar op dat ik iets met een tandenborstel doe. Klinkt vreemder dan dat het is hoor, maar laat mensen maar gissen."

De passie waarmee Nijtmans vertelt over zijn werk is fascinerend te noemen en zijn vrouw luistert op de achtergrond aandachtig mee. Zij komt uit Duitsland en kijkt erg uit naar 27 april. ,,Ik vind het Koningshuis fantastisch en ja, dat zeg ik. Een vrouw met écht Duits bloed", aldus Karin Nijtmans in vloeiend Nederlands. ,,Het is een prachtige familie en dan vooral die meiden. Om op te vreten."

UITPAKKEN Dat opeten moet straks ook met inhoud van het koninklijke bonbondoosje van Nijtmans gebeuren. Al is het eigenlijk zonde, zo mooi zien ze eruit. Maker Marco Nijtmans: ,,Het is lastig om het van je eigen product te zeggen, maar dit is echt iets unieks. Per doosje ben ik, samen met mijn team van negen man, echt een dag bezig. Dat wisten we toen wij hier aan begonnen en dat heeft ons niet gestopt. Het is uniek dat de familie naar Amersfoort komt en wij zijn uniek in Nederland. Een plus een is dan twee en dan moet je uitpakken."

Dat gebeurt met de limited edition-doos en er zullen er redelijk wat gemaakt worden. Aanpoten voor Nijtmans, maar hij doet dit met liefde. ,,Dit geeft zoveel energie, dat wil je niet weten. Soms ga ik gewoon 's nachts mijn bed uit om eraan te werken. Inmiddels is één bonbon helemaal af. Nu de rest nog."

WIJ, AMERSFOORT De droom van het tweetal is om op 27 april een doosje aan te kunnen bieden aan de koninklijke familie. ,,Maar of dat gaat lukken, betwijfel ik", lacht Karin Nijtmans. ,,Maar het belangrijkste is dat we Amersfoort iets unieks kunnen bieden. Voor hen doen wij het; 'Wij, Amersfoort' geldt ook voor ons. Daarom hebben we ook het logo erin verwerkt."

Als het duo een uur aan het kletsen is over hun nieuwe product, begint het bij Nijtmans alweer te kriebelen. Aan het einde van deze maand zijn ze verkrijgbaar en daarom wil de patisserie verder. ,,Als je het niet erg vindt, ga ik nu weer door. Ik moet nog héél veel doosjes klaarmaken."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie