‘Zonder budget word je creatief’

Informatie

Rik Bronkhorst, programmacoördinator van de internetzender roemt zijn vrijwilligers. ,,In totaal werken er negen presentatoren, twee geluidstechnici (daar zou nog wel iemand bij kunnen), een eindredacteur/ programma-coördinator en een webmaster aan de wekelijkse uitzendingen. Wij maken 52 uitzendingen per jaar. Elke uitzending is een jaar lang terug te luisteren via onze website www. radiokik.nl. Het gaat om openhartige en spraakmakende interviews over religie, levensbeschouwing, politiek, spiritualiteit en de maatschappij en dat wordt afgewisseld met muziek die de gast graag wil laten horen. We hebben al heel wat bekende namen aan tafel gehad en er volgen er meer.”

AMERSFOORT - Ahmed Marcouch, Prof. Eric Jurgens en Manuele Kalsky zaten er al eens aan tafel. Arie Slob en Rolinka Klein Kranenburg volgen binnenkort. Hoewel Radio Kerken in Keistad bij het grote publiek onbekend is, weet de redactie toch grote namen aan te trekken. KIK verzorgt 52 internetradio uitzendingen per jaar en heeft een bereik van 260.000 inwoners in de regio. Toch wordt elke uitzending geheel door vrijwilligers verzorgt. Hoe krijgt KIK dit voor elkaar? door Deborah Hempenius-Verheus

De doelstelling van KIK is om de onderlinge band tussen christenen en niet-christenen te versterken. In Amersfoort, maar ook daarbuiten. Daarnaast wil KIK verdraagzaamheid en begrip uitdragen. ,,Dat doen wij door een breed scala aan onderwerpen en gasten te laten horen. Het zijn altijd gasten die iets toevoegen aan de brede oecumenische gedachte. Protestant, katholiek, soefi, moslim, boeddhist, zelfs atheïst of humanist komen bij ons als christelijke zender aan het woord. We doen dit met de gedachte dat in ieder goed mens en in iedere geloofsovertuiging raakvlakken zitten met de boodschap die Jezus van Nazareth uitdroeg.”

Elke week een uitzending maken is een hele prestatie voor een zender die nauwelijks budget heeft. Bronkhorst: ,,Je wordt creatief als je geen budget hebt. Toch missen we het soms wel. Zo mochten we laatst iemand interviewen, maar dat kon alleen op locatie. Om dat te doen hebben we een speciale microfoon met usb-aansluiting nodig. Die kost al snel € 1.100,- en daarvoor hebben we het geld gewoon niet. Dat interview kon dus niet doorgaan. We zouden ook graag elk jaar onze vrijwilligers bedanken door bijvoorbeeld een dag met training en een afsluitend etentje te organiseren. Dat soort activiteiten kunnen we niet realiseren, soms is dat best jammer.”

De eerstvolgende uitzending is die van zondag 17 juni 2012. Dan spreekt presentator Atie van Stijn met Remco Reiding, onderzoeker en auteur van het boek “Kind van het Ereveld”. Deze uitzending gaat over zijn zoektocht naar nabestaanden en de levensloop van Russische oorlogsslachtoffers die begraven liggen op de erebegraafplaats Rusthof te Amersfoort.

u KIK is elke zondagmiddag van 14.00 tot 15.00 uur en in de herhaling op maandagochtend van 11.00 tot 12.00 te beluisteren op Golfbrekerradio 87.5 MHZ op de kabel en 105 MHZ op het glasvezelnet. Elke uitzending staat een jaar lang op de website www.radiokik.nl.

advertentie