Engelse en Canadese troepen reden op 7 mei 1945, en de dagen daarna, met tanks en andere voertuigen door de stad voor de ogen van duizenden toeschouwers.
Engelse en Canadese troepen reden op 7 mei 1945, en de dagen daarna, met tanks en andere voertuigen door de stad voor de ogen van duizenden toeschouwers. Archief Eemland
In Beeld

Amersfoort Toen en Nu: Bevrijding Amersfoort

6 mei 2022 om 14:00 Historie

AMERSFOORT Hoe veranderde onze stad de afgelopen jaren? Sloop en nieuwbouw gaat nooit ongemerkt voorbij, maar het beeld van toen verdwijnt toch snel van ieders netvlies en uit het geheugen. In samenwerking met Amersfoort Toen en Nu kijkt de redactie wekelijks even over de schouder.

Het was groot feest in Amersfoort op maandag 7 mei 1945: na vijf lange jaren van oorlog waren de Duitsers verdreven en de stad vierde feest. Op deze en de opvolgende dagen reden Engelse en Canadese troepen met tanks en andere voertuigen door de stad voor de ogen van duizenden toeschouwers. Vijf jaar eerder, op 12 mei 1940, begon de oorlog voor Amersfoort met de evacuatie van ruim 43 duizend inwoners naar Noord-Holland. Amersfoort werd hierbij onderverdeeld in 44 wijken met per wijk 20 groepen mensen. Enkele dagen later konden de Amersfoorters weer terugkeren naar de stad. Ondanks het feit dat Amersfoort relatief ongeschonden uit de oorlog kwam, was de stad vooral berucht om het Duitse Kamp Amersfoort waar 35 duizend mensen gevangen hebben gezeten en 650 de dood vonden. Ook zijn er bombardementen geweest op het station en omringende percelen. Daarbij zijn er tevens verdwaalde bommen gevallen op andere delen van de stad, waaronder in het Vermeerkwartier, het Leusderkwartier en het Soesterkwartier.


Op de Hof vierde men feest in de dagen na 7 mei 1945.  Foto: David de Vries. 

Meer oude foto’s zijn te vinden op het Instagramaccount Amersfoorttoenennu. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie