Het Gasthuis heeft zijn wortels al in 1390 liggen toen het Sint Pieters Gasthuis werd opgericht aan de Westsingel.
Het Gasthuis heeft zijn wortels al in 1390 liggen toen het Sint Pieters Gasthuis werd opgericht aan de Westsingel. Ton Blom
In Beeld

Amersfoort Toen en Nu: Sint Pieters-en Bloklands Gasthuis

25 april 2022 om 08:50 Historie

AMERSFOORT Hoe veranderde onze stad de afgelopen jaren? Sloop en nieuwbouw gaat nooit ongemerkt voorbij, maar het beeld van toen verdwijnt toch snel van ieders netvlies en uit het geheugen. In samenwerking met Amersfoort Toen en Nu kijkt de redactie wekelijks even over de schouder.

Aan het ‘Achter Davidshof 1’, vlakbij het Stadhuis, is het imposante gebouw van het Sint Pieters-en Bloklands Gasthuis te vinden. Het Gasthuis heeft zijn wortels al in 1390 liggen toen het Sint Pieters Gasthuis werd opgericht aan de Westsingel. In 1804 fuseerde het Gasthuis op last van het stadsbestuur met de Bloklandsstichting van Wouter van Bloklands waarbij het ‘Sint Pieters-en Bloklands Gasthuis’ ontstond. Het nog altijd bestaande gasthuis is een verzorgingstehuis voor ouderen. Het fraaie pand dat we op de foto’s zien werd geopend in 1908 als opvolger van het nog uit de Middeleeuwen stammende en destijds zeer vervallen pand aan de Westsingel. Het oude pand werd gedeeltelijk gesloopt waarbij twee delen gespaard bleven: de kapel en de welbekende ‘Mannenzaal’. Het nieuwe, veel grotere gebouw aan Achter Davidshof werd door Amersfoorter Herman Kroes ontworpen in een zogeheten neorenaissance architectuur, een stijl die teruggreep op de architectuur uit de economisch voorspoedige Gouden Eeuw. 


Het nieuwe gebouw aan Achter Davidshof werd door Amersfoorter Herman Kroes ontworpen in een zogeheten neorenaissance architectuur.  (Foto: David de Vries)

Meer oude foto’s zijn te vinden op het Instagramaccount Amersfoorttoenennu.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie