Het team dat de nieuwe behandeling toepast met v.l.n.r. MMB'er Fabian Weyzig, interventieradioloog Jasper Florie, internist Sebo Jan Eelkman Rooda, interventieradioloog Maarten Otten en MMB'er Debbie van Toledo.
Het team dat de nieuwe behandeling toepast met v.l.n.r. MMB'er Fabian Weyzig, interventieradioloog Jasper Florie, internist Sebo Jan Eelkman Rooda, interventieradioloog Maarten Otten en MMB'er Debbie van Toledo. Meander Medisch Centrum

Meander biedt nieuwe behandeling goedaardige zwelling schildklier

Gezondheid-MeanderMC

De afdeling Interventieradiologie van Meander Medisch Centrum heeft een nieuwe behandeling uitgevoerd: een radiofrequente ablatie van de schildklier (RFA). Dit houdt in dat de interventieradioloog met een naald, eenmaal ingebracht in de schildklier, weefsel van een goedaardige schildkliernodus kan doen afsterven of verkleinen door de naald te verhitten. Dit is een nieuwe behandeling en Meander is hiermee het eerste ziekenhuis in de regio dat deze behandeling aanbiedt. De eerste patiënten zijn vorige maand succesvol behandeld.

Nieuwe behandeling

Patiënten met een vervelende zwelling in de hals worden door de huisarts doorverwezen naar de internist. Deze verwijst de patiënten vaak door naar de interventieradioloog die vervolgens onderzoekt of de zwelling goedaardig of kwaadaardig is. Goedaardige zwellingen die bijvoorbeeld slikklachten geven of cosmetische bezwaren, werden voorheen operatief verwijderd of behandeld met radioactief jodium. De nieuwe behandeling, een radiofrequente ablatie, is een mooi alternatief voor deze ingrijpende behandelingen en laat geen blijvend litteken achter. Tijdens de behandeling, die onder sedatie of lokale verdoving plaatsvindt, plaatst de interventieradioloog een verhitte naald in de zwelling. Door de verhitting sterft het weefsel af en wordt de zwelling verkleind. De behandeling duurt ongeveer een half uur en de patiënt kan dezelfde dag nog naar huis. De interventieradiologen werken bij deze behandeling nauw samen met de internisten en de chirurgen. Vanuit Meander zijn Maarten Otten en Jasper Florie, beiden interventieradioloog, chirurg Ernst Schoenmaeckers en internist Sebo Jan Eelkman Rooda betrokken.

advertentie
advertentie