Verpleegkundig specialist Linda Groot is een vast gezicht voor patiënten met darmkanker
Verpleegkundig specialist Linda Groot is een vast gezicht voor patiënten met darmkanker Frank Noordanus

Zorg voor patiënten met darmkanker in Meander verbeterd door inzet van de verpleegkundig specialist

22 maart 2021 om 12:10 Gezondheid-MeanderMC

De afgelopen jaren is er een aantal nieuwe beroepen ontstaan in de zorg. De verpleegkundig specialist is hier een voorbeeld van. Verpleegkundig specialisten zijn van oorsprong verpleegkundigen die een HBO-master hebben gevolgd tot verpleegkundig specialist. Daardoor kunnen zij een aantal medische handeling van de artsen overnemen en dit combineren met hun verpleegkundige expertise. Verpleegkundig specialisten hebben altijd een bepaald deskundigheidsgebied. Linda Groot is sinds 2018 verpleegkundig specialist darmkanker in Meander Medisch Centrum en is, in samenwerking met een verpleegkundig consulent, het vaste aanspreekpunt voor deze patiëntengroep. Maart is darmkankermaand en daarom vertelt Linda Groot over haar werk in Meander. Wat doet een verpleegkundig specialist precies? En wat voegt de deze toe voor patiënten met darmkanker? Wanneer en waar komen ze haar tegen?


Vertrouwd en vast gezicht

Meander Medisch Centrum heeft in totaal 16 verpleegkundig specialisten, waar Linda er een van is. Linda vertelt: “Een verpleegkundig specialist is een vast gezicht en een soort casemanager voor patiënten. Als er tijdens een coloscopie (inwendig darmonderzoek) een tumor ontdekt wordt bij een patiënt, dan zie ik de patiënt binnen twee werkdagen op de polikliniek maag-darm-leverziekten. Ik leg ze dan uit wat er de komende tijd allemaal op ze af komt. Zo laat ik bijvoorbeeld beelden van de scopie zien en plan ik spoedscans en andere vervolgonderzoeken voor ze in. Tijdens het hele diagnose-behandeltraject staat samen beslissen centraal. Ik luister en kijk dus goed naar de patiënt. Hoe is hun thuissituatie? Welke behandeling past het beste bij die betreffende patiënt? Wat zijn de wensen? Afhankelijk van deze gesprekken betrek ik er andere specialisten bij, zoals een geriater of een diëtist.”

Maar het blijft niet bij een eerste gesprek: “Een groot deel van de patiënten moet geopereerd worden. Deze patiënten vervolg ik dan bij de chirurgie. Zowel bij de voorbereidingen op de operatie als tijdens het traject daarna ben ik nauw betrokken. Mensen met endeldarmkanker krijgen bijvoorbeeld een intensief behandelplan. Vaak start dit met een bestralingstraject, waarna patiënten pas drie maanden daarna geopereerd worden. Tijdens dat traject blijf ik aanspreekpunt en coördineer ik de zorg. Als dat nodig is, zet ik zelfstandig een behandeling tegen klachten of bijwerkingen in. En na de operatie komen ze vijf jaar lang voor een follow up bij mij op de poli. Ik voer dan controles uit, geef uitslagen van onderzoek, doe lichamelijk onderzoek, kan medicatie voorschrijven of ze bijvoorbeeld doorverwijzen naar oncologische revalidatie of bekkenfysiotherapeut. Ik blijf dus jarenlang een vast gezicht voor patiënten en ze mogen mij altijd bellen.”


Kwaliteit van leven

De verpleegkundig specialist kijkt dus niet alleen naar medische vraagstukken, maar naar alle problemen die de patiënt ervaart. De behandeling is, in samenspraak met de patiënt, dus niet alleen op de kwantiteit maar ook op de kwaliteit van leven gericht. Paul Verheijen, chirurg in Meander, werkt veel samen met Linda Groot en onderschrijft dit: “Dankzij onze verpleegkundig specialist is Meander voor patiënten met darmkanker nog laagdrempeliger bereikbaar. Het is voor onze patiënten erg fijn om één vast aanspreekpunt te hebben voor al hun vragen omtrent hun behandeling.


Verbindende schakel

Linda is erg blij dat ze de opleiding tot verpleegkundig specialist gevolgd heeft. Een opleiding die twee jaar duurt en een combinatie is tussen theorie en praktijk. Linda: “Wat ik leuk vind aan deze functie is dat je echt een verbindende schakel bent tussen verschillende zorgverleners en een spin in het web voor de zorg rondom te patiënt. De zorg voor oncologiepatiënten doe je met een heel team, maar ik houd het overzicht. Patiënten zijn vaak erg nerveus en hebben veel vragen als ze voor het eerst bij mij komen. Tijdens het gesprek is er aandacht voor hun vragen en klachten en gaan ze daarna rustiger naar huis. Naast de directe patiëntenzorg ben ik achter de schermen actief met het signaleren en verbeteren van knelpunten in de zorg, consultatie en scholing van andere zorgmedewerkers. En tot slot is er ruimte om wetenschappelijk onderzoek te doen, of bestaand onderzoek te vertalen naar de praktijk. Het is dus een diverse en uitdagende functie waar ik veel energie van krijg.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie