Afbeelding
Stichting platform Stop invasieve exoten/Rob Voesten

‘Aziatische hoornaar nu ook gezien in Amersfoort’

25 april 2022 om 07:43 Dieren

AMERSFOORT In 2020 werd de Aziatische hoornaar voor de eerste keer in de provincie Utrecht ontdekt, in Veenendaal. Het nest werd uiteindelijk opgespoord en vernietigd. Nu is een koningin van deze schadelijke invasieve exoot in Amersfoort aangetroffen, meldt de stichting platform Stop invasieve exoten.

,,Een alerte burger in het Vermeer- en Leusderkwartier maakte een foto van het dier, dat zijn huis was binnengevlogen. Hij deed een melding op Waarneming.nl, die door een deskundige bevestigd werd. Die gaf het advies om het exotische insect in een potje te vangen en in de vriezer te doen. Dit advies werd opgevolgd.”

Wilfred Reinhold, voorzitter van stichting platform Stop invasieve exoten: ,,Zo is voorkomen dat de koningin een nest zou gaan bouwen. Dat scheelt weer het zoeken van het nest in de zomer, wat veel inspanning vergt. En die nesten worden lang niet altijd gevonden. Dan kunnen daar in het najaar honderden koninginnen uit komen. Die worden bevrucht en kunnen tientallen kilometers vliegen voordat ze overwinteren en volgend jaar een nest starten. Daarom is het extra belangrijk om nu alert te zijn, zoals deze inwoner van Amersfoort.”

‘VERSPREIDING VOORKOMEN’ De Aziatische hoornaar eet veel honingbijen, wilde bijen en andere insecten en is om die reden in 2016 op de zogeheten Unielijst geplaatst. Dat is een lijst met inmiddels 66 soorten planten en dieren die in de hele Europese Unie moeten worden aangepakt. Die aanpak houdt onder meer in dat vestiging en verspreiding moet worden voorkomen. In Nederland is de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) verantwoordelijk voor de opsporing van Aziatische hoornaars, en is de provincie verantwoordelijk voor de bestrijding. In 2017 is de Aziatische hoornaar voor het eerst in Nederland gezien.

Reinhold: ,,Ziet u dus een grote donkere wesp, waarvan het achterlijf bijna geheel zwart is met een kleine geeloranje vlek, en waarbij de poten gele uiteinden hebben? Probeer hem te vangen, maak er een foto van en dien een melding in via Waarneming.nl.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie