Het wonder van Sinte Aegten

30 januari 2013 om 00:00 Cultuur

AMERSFOORT - ,,Ik gun Amersfoort een modern wonder. Ik maak een gevelsteen voor Sinte Aegten, die komt te hangen aan de muur van Museum Flehite, vlakbij de St. Aegtenkapel. De bezoekers aan de KunstVaarRoute kunnen daar van de zomer op een hedendaagse manier een Sinte Aegtenwonder ervaren.’’

door Hanneke Kiel

Loes ten Anscher is een van de kunstenaars die meewerkt aan de KunstVaarRoute. Vanaf mei zijn de werken rond het thema Tis een Wonder in de grachten van Amersfoort te bezichtigen. Als kind ‘kerkte’ Loes in de St. Franciscus Xaveriuskerk in Amersfoort en toen viel haar al op dat daar een groot beeld van Sint Agatha op een zeer prominente plaats op het hoofdaltaar staat. Loes heeft, samen met Waterlijnschipper Siebe de Vries, het verhaal van deze martelares weer afgestoft.

Sinte Aegten is de Middelnederlandse naam voor Sint Agatha. Agatha was een mooi Siciliaans meisje. Stadhouder Quintianus wilde met haar trouwen, maar Agatha wilde haar leven wijden aan Christus. Quintianus liet haar martelen; haar borsten werden afgesneden en ze werd met fakkels gebrandmerkt. ‘s Nachts genas de heilige Petrus haar wonden. De volgende dag werd ze opnieuw gemarteld tot de dood er op volgde. Ze stierf op 5 februari 251. Ze is een voorbeeld geworden voor standvastige christenen. Ze wordt vaak aangeroepen ter bescherming tegen borstkwalen en brand. Op afbeeldingen draagt ze meestal een schaal met haar borsten erop.

Loes ten Anscher heeft overlegd met Onno Maurer van Museum Flehite, omdat het kunstwerk daar aan de gevel komt. Hij heeft toestemming gegeven en is zo enthousiast geraakt dat er een kleine historische tentoonstelling over Sint Aegten tijdens de KunstVaarRoute te zien zal zijn. Bovendien wordt daar dit jaar op bijzondere wijze de naamdag van Sint Agatha gevierd.

,,Ik ga een geglazuurde gevelsteen maken met een schaal met twee borsten erop. De boten varen langs een bewegingsmelder, die ervoor zorgt dat een klein straaltje water uit de borsten loopt. Voor een klein bedrag kan men gaasjes kopen met Sinte Aegten erop. Als je het water opvangt met zo’n gaasje en je stopt dat op middeleeuwse wijze in je bh, beschermt dat tegen borstkanker en brand. De opbrengst van de gaasjes gaat naar het Toon Hermans Huis Amersfoort.”

De borsten op de Sinte Aegtensteen komen van een Amersfoorts meisje van 20 tot 26 jaar. Op Sint Agatha (5 februari) zijn meisjes tussen de 20 en 26 jaar welkom in Museum Flehite om door Loes ten Anscher een gipsafdruk van hun borsten te laten maken. Onder de deelneemsters worden drie cadeaupakketten voor een bh ter waarde van vijftig euro met een lingeriestylingssessie bij bodyDress verloot.

,,In Italië wordt de naamdag van Sant’Agata groots gevierd, onder andere met speciale Agathataartjes. Die wil ik hier ook laten maken. Net als in de Middeleeuwen is ook dit hedendaagse kunstproject een fijne mengeling van kunst, geloof, praktische zaken uit het dagelijks leven, goedertierenheid en commercie. Ik verheug me enorm op Sint Agatha.’’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie