Sui Jianguo tekent met tijd

23 januari 2013 om 00:00 Cultuur

AMERSFOORT - Met de installatie FITUNFIT maakt de Chinese kunstenaar Sui Jianguo op dit moment onderdeel uit van de tentoonstelling Space Drawings in Kunsthal KAdE. Afgelopen zaterdag vertelde hij uitgebreid over zijn inspiratiebronnen, bovengenoemde installatie en over ‘a Mountain of the Netherlands; een grote, transparante rots die deze zomer in Vathorst verrijst.

door Aukje de Boer

Vier juni 1989. Het Chinese leger heeft zojuist het studentenprotest op het Plein van de Hemelse Vrede ( Tiananmen-plein) uiteengeslagen door met tanks een onbekend aantal studenten en burgers te verpletteren. Sui Jianguo, ruim dertig destijds, maakt het studentenprotest in volle omvang mee. De gebeurtenis grijpt diep in in zijn leven en in zijn werk als beeldhouwer. ,,4 juni 1989 heeft mij doen beseffen dat kunst nodig is, noodzakelijk is. En weet ik waarom ik kunstenaar ben.”

Hij laat een afbeelding zien van een werk waar het onvermogen letterlijk van af spat: een geblinddoekt en gesmoord gezicht schreeuwt het uit van pijn en woede. Na dit emotionele werk, volgt een meer reflectieve periode waarin Sui Jianguo onderzoekt hoe hij gevormd is door de heersende politieke situatie in zijn land. Mao is zijn inspiratiebron en de kunst die daaruit volgt, refereert naar de veranderende situatie in China en de relatie met de rest van de wereld. De bekende gekleurde Mao-uniformen komen uit deze periode.

De laatste jaren wordt zijn werk persoonlijker en wordt hij gefascineerd hoe hij als kunstenaar het begrip tijd kan verbeelden en zichtbaar kan maken. Zo start hij op zijn vijftigste verjaardag het werk ‘Shape of time’. Hij doopt iedere dag - en bij zijn afwezigheid neemt zijn assistent het over- een ijzeren draad in een pot met verf. Inmiddels heeft het werk de vorm van een langgerekte ballon gekregen en weegt het meer dan 18 kilo. ,,Als ik sterf, dan is het werk klaar”.

Ook in FITUNFIT speelt tijd een belangrijke rol. Sui Jianguo heeft samen met zijn oud-leerling Liang Shuo een installatie gemaakt van tweedehands huisraad. De vele gebruikte spullen, letterlijk getekend en gekleurd door de tijd, zijn in een imposant werk samengebracht. De spullen zijn zorgvuldig gerangschikt, sommige voorwerpen hebben een nieuwe, verrassende functie gekregen. De bezoeker die zich de tijd gunt om te kijken, ontdekt grappige details tussen piano, ramen, dressoirs, kinderfiets, ski’s en bedden. Naast zijn werk voor KAdE realiseert Sui Jianguo in opdracht van Vario Mundo ‘a Mountain of the Netherlands’: een groot monumentaal werk in het waterhart van De Bron in Vathorst. Voor dit werk in de openbare ruimte blaast hij een zandkiezel van 1 cm op tot een driedimensionale berg van ruim negen meter. Deze transparante rots wordt in zomer in Vathorst geplaatst en vormt de grand finale en tevens afsluiting van de culturele strategie voor Vathorst. In het auditorium in KAdE wordt met een presentatie al vooruitgeblikt op de realisatie van dit werk.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie