KunstKijkRoute op zondag 21 oktober

17 oktober 2012 om 00:00 Cultuur

AMERSFOORT - Zondag 21 oktober vindt de KunstKijkRoute, één van de langst bestaande open ateliers van Nederland plaats. Elke derde zondag van de maand openen tweeënzestig kunstenaars en tien galeries hun deuren voor het publiek. Op diverse locaties in de stad, gemarkeerd met de KKR vlag, kunnen bezoekers de kunst van 13.00 tot 17.00 uur, zonder enige verplichting tot aankoop bekijken. In deze rubriek presenteren zich drie kunstenaars uit Amersfoort Zuid: Herma Petraeus-Breuers (schilderijen), Ineke Gmelig Meijling (beelden) en Ton van der Pal (fotografie).

Herma Petraeus-Breuers schildert portetten van mensen die wij allemaal kennen maar die niet echt bestaan. In haar werk gaat het niet om schoonheid. ,,Ik wil graag de kwetsbaarheid en tegelijk ook de kracht van mensen laten zien.”

Zo ontstaan androgyne, markante koppen die je recht aankijken. Door de doeken horizontaal te gebruiken, kan Herma meer inzoomen op de ogen.

Zij begint met een houtskoolschets naar aanleiding van iemand die zij ziet op straat, op tv of in de krant. ‘Het gaat om de bijzondere gelaatstrekken, de markante verschijning.’

Herma geeft ook les aan kinderen, pubers en volwassenen. Naast werk van haarzelf is werk van haar cursisten te zien op Stephensonstraat 14

u www.herma-artelier.nl

Ineke Gmelig Meijling heeft haar atelier op de Van Bemmelstraat 14. Zij heeft jarenlang als lerares tekenen/schilderen voor de klas gestaan. Aanvankelijk is zij ter ontspanning met klei begonnen. Enthousiast geworden door de mogelijkheden van het materiaal maakt zij handgevormde keramische beelden, vazen, schalen met unieke structuren en sprekende glazuren. Natuurlijke structuren vast leggen, de aarde als het ware laten ‘stollen’ tot een blijvend product.

De glazuren en kleuren dragen bij aan het schilderachtige effect. De schalen en vazen, maar vooral de torsen doen herinneren aan lang vervlogen tijden en archeologische vondsten. I

eder stuk is uniek. Haar werk kan zowel in huis staan als in de tuin, waar het mooi combineert met de natuurlijke omgeving.

u www.uitdeaarde.nl

ineke@uitdeaarde.nl

Ton van der Pal is een mensen-fotograaf. Hij vindt het heerlijk om met een model te werken. Hij combineert studiofoto’s met allerlei andere foto’s. Het beeld bewerken is een deel van zijn creatieve proces. Hoogtepunt blijft de middag met zijn model. Als een vrouw poseert, geeft ze meer dan alleen haar buitenkant.

Zijn onderwerpen vindt Ton in zaken die hem raken. Ook het na-fotograferen van klassieke schilderijen geeft hem veel plezier. Zo heeft hij de cirkel van Da Vinci met verschillende vrouwen gemaakt. Er zitten altijd portretten in een fotoshoot. ‘Dat blijft boeiend, het gezicht van een mens is toch zijn/haar meest persoonlijke deel.’

Werk van Ton is te zien op de Van Marnixlaan 33

u www.tonvanderpal.net

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie