Een unieke mix van aards en abstract

10 oktober 2012 om 00:00 Cultuur

AMERSFOORT - Tijdens de Kunstkijkroute van zondag 21 oktober hebben de kunstenaars Jan Dekker en Doke Melman de krachten gebundeld. Een unieke en bijzondere mix van schilderijen van klankbeelden en landschappen maakt een bezoek aan het atelier van Melman in de Stovestraat 14 dan ook zeker de moeite waard.

door Carole Kuis

Waarom springt dit atelier hartje binnenstad er dan zo uit? ,,Het is de combinatie van ons werk. Jan die innerlijk geziene beelden schildert, terwijl ik vanuit de uiterlijke waarneming werk. Mijn olieverf landschappen kenmerken zich door aardse kleuren en zachte schaduwen, waardoor het stilte en aandacht bij de toeschouwer oproept. Het werk van Jan, die met matte acrylverf en inkten werkt, is mede door het zelf zingen van boventonen meer abstract te noemen’’, legt Doke uit.

,,Mijn schilderijen bepalen min of meer zelf hun weg en maat. Klanken kunnen immers groot of klein zijn, het is net zoiets als in- en uitademen. Vandaar dat er ook grote doeken te bewonderen zijn’’, vult Jan aan. ,,Desondanks zijn er naast de diversiteit ook veel overeenkomsten, en we zijn dan ook razend benieuwd naar de reacties van de belangstellenden’’, aldus Jan en Doke.

Expressie

De beide kunstenaars kennen en volgen elkaar al twintig jaar, maar exposeren voor het eerst samen. Allebei werken ze vanuit schetsen , voordat de kunstwerken worden gemaakt. Jan maakt schilderijen en tekeningen, waarin vorm- en kleurcontrasten overduidelijk aanwezig zijn.

Ook Doke Melman maakt eerst een precieze tekening. ,,Dat is zo gegroeid, de invloed van mijn docent vroeger heeft geresulteerd in een stevige basis. Van daaruit ben ik verder gegaan. Als de vormen binnen een compositie zijn opgezet, kan ik mijn aandacht vrij richten op het schilderen en afstemmen van kleuren. De kleuren, meer dan de vormen, bepalen de expressie van mijn schilderijen’’, besluit Melman.

Het werk van beide kunstenaars is te bewonderen tijdens de Kunstkijkroute van 12.00 tot 17.00 uur.

Voor meer informatie kan men terecht op de websites.

Voor Jan Dekker is dat www.cbk-utrecht.nl onder vermelding van de naam Jan Dekker, voor Doke Melman www.dokemelman.nl.

Tevens exposeert Doke Melman van 10 oktober tot en met 2 december diverse stillevens in Leerhotel Het Klooster.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie