Musical ‘Yab Yum’ in De Flint

26 september 2012 om 00:00 Cultuur

De musical ‘Yab Yum’, Circus van de nacht, vertelt de opkomst en ondergang van ‘s lands beroemdste bordeel. Een productie met meer dan twintig spelers en internationaal bekroonde circusacts. Met onder andere Annick Boer, Richard Groenendijk, Nelly Frijda, Rutger le Poole en Bas Muijs. Bas speelt de rol van topcrimineel Kees, à la Klaas Bruinsma, die verliefd wordt op Yab Yum meisje Angel. Kees wil ‘Yab Yum’ kopen en zet samen met zijn criminele vrienden eigenaar Theo Heuft onder druk met alle gevolgen van dien.

door Ellen de Jong

Bas kwam in 1999 bij Goede tijden, Slechte tijden, binnen als een maffia jongen die opgegroeid was in een maffia familie: ,,En daar lijkt deze rol een beetje op. Ik heb ook nog Italo gespeeld in de tv serie ‘Voetbalvrouwen’ en die had hetzelfde opvliegerige karakter en deinsde er niet voor terug om af en toe de slaapkamerdeur met een bijl in te hakken als de deur op slot zat.

Deze rollen komen dicht in de buurt bij mijn rol in ‘Yab Yum’. Dat is trouwens een van de redenen dat Henk van der Meyden aan mij dacht toen hij mij zag in die rol van Italo. Ik vind Kees leuk om te spelen en het gaat me ook goed af, dat merk ik aan de reacties van het publiek. Na afloop van de voorstelling hoor ik nogal eens dat men mij een echte rotzak vindt! Daar ben ik blij mee want het is mijn eerste musicalrol. Gemakkelijk is dat niet want je staat in een groep met mensen die allemaal een stuk meer ervaring hebben en het klappen van de zweep kennen. Nu heb ik ook wel in een aantal toneelstukken gespeeld maar dat is toch weer een tikje anders dan in een musical.’’

Waar ligt het accent op in ‘Yab Yum’?

,,Vooral op het liefdesverhaal en op de onmacht en angst van eigenaar Theo Heuft die heel graag zijn zaak wil behouden, maar niet opgewassen is tegen de maffia. Die twee elementen maken het tot een spannend en aangrijpend verhaal.

Wij zijn ontzettend blij dat cabaretier Richard Groenendijk in de rol van verteller wilde kruipen want hij doet dat heel goed. Hij is de enige die contact heeft met het publiek, hij neemt het mee in zijn herinnering naar ‘Yab Yum’ en laat zien hoe het daar allemaal toe ging en ook neemt hij het op een bepaald moment in de show mee naar een verhaal dat in ‘Yab Yum’ heeft plaats gevonden. Het is bijna een kleine conference die hij daar houdt en daarom bestaat ‘Yab Yum’ niet alleen uit circus en musical, maar heeft het ook nog een cabaretesk facet.

Unieke musical

Daardoor is het naar mijn mening een unieke musical geworden, méér dan een avondje variété. Mensen die puur op een musical zitten te wachten, zoals die uit de Joop van den Ende stal, zien ineens heel andere vormen, want hoewel het ook een musical is met sterke liedjes en goede dansen is het er één met toegevoegde componenten.

Ik kan me voorstellen dat je denkt: dit is even wat anders dan we gewend zijn en mensen kunnen daar ontzettend verrast door worden.’’

5,6 okt. 20.15 uur.

7 okt. 14.30 uur.

Reserveren www.deflint.nl of tel. 033 - 4229229

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie