Filmprogrammeur is een droombaan

26 september 2012 om 00:00 Cultuur

AMERSFOORT - Voor de veertiende keer presenteert De Lieve Vrouw een selectie uit de premièrefilms van het Nederlands Film Festival in Utrecht. Wilko Schuringa, filmprogrammeur van De Lieve Vrouw stelt al vier jaar het programma samen. Reden genoeg eens nader met hem kennis te maken. We leggen Wilko vier stellingen voor:

Filmprogrammeur is een droombaan.

Wilko’s ogen beginnen te glimmen als hij volmondig ‘ja’ zegt. ,,Ik heb een zwak voor cultuur en een grote waardering voor creatieve mensen. Vanuit die belangstelling ben ik dan ook kunst en cultuur gaan studeren. Voor film interesseerde ik me eigenlijk al van jongs af aan. Voor mij niet de gebruikelijke kinderprogramma’s op tv maar moderne klassiekers op de video. Later kwam ik als vrijwilliger terecht in het filmtheater in Middelburg. Toen de directeur/programmeur daar weg ging kon ik zijn functie overnemen. Die functies heb ik lang in verschillende theaters gecombineerd.”

De Nederlandse ‘Intouchables’ moet snel worden gemaakt.

,,Graag, maar ik zie het niet zo gauw gebeuren want Nederland maakt de laatste tijd wel erg platte komedies.”

Het Film Festival Amersfoort is aantrekkelijk omdat je daar in alle rust kunt genieten van de best-of uit Utrecht.

,,Amersfoort vertoont de toppers uit het Utrechtse filmprogramma. In één week kun je avond aan avond genieten van de beste films die Nederland te bieden heeft vaak in aanwezigheid van de maker. Een heel bijzondere belevenis.”

Het Meisje en de Dood’ van regisseur Jos Stelling is de topper van het Nederlands Film Festival Amersfoort.

,,Dat zou best eens kunnen. Cinematografisch is het zeker een hoogvlieger. Het gaat bijna te ver om deze film een Nederlandse film te noemen want het is een productie met Duitse-Russische en Nederlandse cast en crew, maar toch. Stelling krijgt zeker concurrentie want we hebben dit jaar een ijzersterk programma”

Op de volgende stelling wil ik graag reageren.

,,Ik kies voor de stelling: Filmtheaters spelen graag bioscoopje.

Wat me dwarszit is dat ons in de pers soms wordt verweten de filmtheaters niet meer hun hand in het vuur durven steken voor de kleine kwetsbare film. Dat vind ik een krankzinnige redenatie. Van het aantal uitgebrachte films, 250 tot 300 per jaar, draait het merendeel in de filmtheaters. We hebben momenteel mooie gebouwen met meestal meerdere filmzalen. Ja dan draait in de grootste zaal de best lopende titel. Maar de fijnproever wordt zeker niet vergeten.”

Nederlands Film Festival Amersfoort 27 sep t/m 3 okt

Info en kaarten www.lievevrouw.nl

Kassa De Lieve Vrouw, Lieve Vrouwestraat 13, Amersfoort 033 4226555

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie