Het Capittel van Sint Joris bestaat 675 jaar

22 augustus 2012 om 00:00 Cultuur

AMERSFOORT - Een van de oudste genootschappen van Amersfoort bestaat 675 jaar: Het Capittel van Sint Joris. Dinsdag verjaarde de stichting officieel, maar de viering vindt plaats op zaterdag 17 november in de Sint Joriskerk. Plannen voor een viering, een college als het Capittel waardig, zijn in de maak.

Op 21 augustus 1337 kwam bisschop Jan van Diest naar Amersfoort en gaf de Sint Joriskerk de status van Capittelkerk. Hij deed dat op verzoek van de burgers van Amersfoort die vonden dat de belangrijkste kerk in hun stad die status verdiende. Het betekende onder andere dat de Sint Joriskerk financieel zelfstandig werd.

De inkomsten kwamen onder andere van de gemeente en van welgestelde burgers. Een van de belangrijkste voorstanders van het Capittel was Dirk Cosijn van Isselt, die een ferme duit bijdroeg.

Vicarieën

Ook de drie toen al bestaande vicarieën leverden geld op. Een vicarie of kapelanie is een vermogen waarvan een priester betaald wordt om een mis te leiden of een bidstond te houden. Dit bijvoorbeeld voor het zielenheil van een overledene.

Het Capittel van Sint Joris is voor zover bekend het enige capittel in Nederland dat de eeuwen heeft doorstaan, zelfs de reformatie. Wel kwamen de bezittingen in andere handen. Anno 2012 telt het Capittel vijf bestuursleden, die nog steeds met de oorspronkelijke benamingen worden aangeduid.

De positie van deken (voorzitter) is voorbehouden aan de burgemeester van Amersfoort, hetgeen bij wet is geregeld. Van de overige vier bestuursleden (kanunniken) hebben er twee zitting namens de stichting Het Burgerweeshuis en twee namens het College van kerkrentmeesters van de Protestantse Gemeente Amersfoort. Ooit begonnen als een puur katholieke organisatie heeft het vandaag de dag ook protestantse bestuurders.

Doelstelling

De doelstelling is eveneens aangepast. Twee-vijfde van de opbrengst behield de oorspronkelijke bestemming; de Sint Joriskerk. Drie-vijfde is bestemd voor Het Burgerweeshuis.

Verwacht wordt dat in september of begin oktober het bestuur de plannen voor de viering op zaterdag 17 november bekend maakt .

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie