Gekruiste blikken verbinden buurt

4 juli 2012 om 00:00 Cultuur

KOPPEL - ,,Zijn dat de ogen van mijn man? Hij heeft geen wratje naast zijn oog”, roept de vrouw. Maar het zijn toch echt de ogen van haar man die aan het balkon van de flat hangen. Ze had het wratje nooit eerder opgemerkt. Hassan Elammouri is initiatiefnemer van het fotoproject Gekruiste blikken, onderdeel van de fotoroute ‘Amersfoort, Spiegel van Nederland’ en zit vol met dit soort anekdotes over het project.

Naast exposities van fotografen, bestaat Amersfoort Fotostad ook uit prachtige buurtprojecten waarin fotografie de verbindende factor is. Het buurtproject Gekruiste blikken laat zien dat ArteGanza (www.arteganza.nl), leerlingen van het Trias College en fotografen samen hele mooie beelden kunnen maken. Vier maanden zijn zij bezig geweest met het project. Ze hebben buurtbewoners met veel geduld, humor en doorzettingsvermogen weten te motiveren hun ogen te laten fotograferen.

Achtenvijftig buurtbewoners met dertien verschillende nationaliteiten hebben hun ogen geleend aan Gekruiste blikken. Zij gluren, staren, priemen en glunderen naar voorbijgangers vanaf de achtenvijftig balkons van twee flatgebouwen in de wijk Koppel.

,,Ogen weerspiegelen de schoonheid van mensen”, vertelt Elammouri. ,,Ze laten zien hoe we naar de buitenwereld kijken en gunnen de buitenwereld een blik op onze binnenwereld. De metaforen voor ogen zijn eindeloos. De diversiteit van mensen ook. Dat spreekt me aan. Ik heb een passie voor kunst en cultuur, maar mis daarin de kleur van diversiteit. Met ArteGanza geven we kleur aan de kunst en cultuur in Amersfoort.”

Ondertussen zoeken de buurtbewoners de balkons af naar hun eigen ogen en die van de buren. Elammouri: ,,Sommige mensen kunnen hun eigen ogen niet terugvinden. Dat is verrassend voor henzelf, maar ook voor de andere buurtbewoners. Er ontstaan gesprekken over de puzzel. Mensen leren anders kijken naar zichzelf en naar elkaar. Herkennen elkaar, erkennen elkaar en leren elkaar kennen. Het resultaat is dat ze trots zijn op het project en het doorvertellen. De missie is geslaagd omdat we de schoonheid van het verschil zichtbaar hebben gemaakt.”

u Een ander fotoproject van ArteGanza is Mozaïek Amersfoort Fotostad en te zien in de wijk Liendert. Kijk voor het volledige programma van Amersfoort Fotostad op www.033fotostad.com

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie