Een fotografische ode aan het leven

27 juni 2012 om 00:00 Cultuur

BINNENSTAD - ‘Prachtige foto’s in prachtige locatie’, schrijft iemand in het gastenboek van Lady Manonna, de expositie van fotograaf Peete van Spankeren en styliste Monneke Peters in de Onze Lieve Vrouwetoren. De expositie in het kader van Amersfoort Fotostad (18 mei - 13 juli) is op verzoek van de VVV verlengd tot het eind van het zomerseizoen. ,,Dat is voor ons het ultieme compliment”, zegt Van Spankeren trots.

Al twintig jaar werken Van Spankeren en Peters samen in de reclamefotografie. Daarnaast hadden ze in 2009 een succesvolle expositie in Museum Flehite, die smaakte naar meer.

Het duo creëerde Lady Manonna, acht beelden van grootmoeders en overgrootmoeders met hun kleinkind. ,,Ik was net opa geworden”, legt Van Spankeren de achterliggende gedachte uit, ,,en wilde, als fotograaf zijnde, een pakkend beeld neerzetten van mijn vrouw met onze kleindochter. Daaruit moest devotie, trots en blijdschap spreken.”

In de Russische iconen vonden Van Spankeren en Peters een vorm waarin ze de beelden neer wilden zetten; de Madonna als brengster van nieuw leven.

Iconen

Van Spankeren: ,,Iconen zijn een plat dimensionaal gebeuren. Niet spannend genoeg. Ik ben een creërend fotograaf; het beeld mag dus best controversieel zijn.

Mensen mogen hier naar binnen lopen en roepen: ‘Wauw, wat een mooi beeld’ of de handen in afweer omhoog houden omdat ze het te erg vinden.”

Om het beeld pakkend te maken zocht het duo naar het contrast tussen jong en oud, wijsheid en onbevangenheid.

,,De rimpels van grootmoeder en overgrootmoeder versus het gladde babyhuidje. Daar is deze ode aan het leven uit voortgekomen.”

BeLeef in contrast!

Tijdens Amersfoort Fotostad is meer werk van Peete van Spankeren en Monneke Peters te zien bij Kok Wooncenter.

Daar exposeren vijf fotografen hun kijk op het leven in BeLEEF in contrast!

u Het volledige programma van Amersfoort Fotostad is te vinden op www.033fotostad.com

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie