Over groot worden en klein zijn

20 juni 2012 om 00:00 Cultuur

AMERSFOORT - Hans Niezen, fotograaf uit Amersfoort exposeert tijdens fotofestival Amersfoort Fotostad in verzorgingshuis De Koperhorst met ‘GRIJS!’, in kinderdagverblijf De Zilverberg met ‘Small World’ en in café van Zanten als onderdeel van de binnenstadwandelroute Met het Oog op Amersfoort.

Momenten van geluk, bloei of liefde: onderwerpen waar Hans Niezen graag zijn camera op richt. ,,Hoe vaak staat in de fotografie niet het verval of aftakeling centraal. In mijn fotografie wil ik me juist richten op het tegenovergestelde. Geluk is vaak niets nieuws, maar het vastleggen meer dan waard.”

Ook in de expositie ‘GRIJS!’ staat het thema geluk centraal. ,,Ik kom sinds een aantal jaren regelmatig in de Koperhorst. Wat ik daar zie is zo mooi. Hoe liefdevol en met respect de bewoners daar verzorgd worden, ik ben er telkens weer van onder de indruk. Er hangt een mooie sfeer door de manier waarop de bewoners onderling en de mensen die er werken met de bewoners omgaan. Wanneer ouderen worden gefotografeerd, staat vaak het verval en de ontluistering van het decorumverlies voorop. Met mijn expositie ‘GRIJS!’ wil ik laten zien dat het ook anders kan. Op het moment dat een oudere naar een verzorgingstehuis verhuist, start een geheel nieuwe fase in zijn leven, een nieuw begin. Waard gezien te worden.”

Ook in de expositie ‘Small World’ laat Hans Niezen zien dat werken met - in dit geval piepjonge - mensen goed én leuk werk is. ..Toen ik in opdracht van SKA het leven en werken op kinderdagverblijven fotografeerde, zag ik ook hier de respectvolle en mooie manier waarop mensen met elkaar omgingen. Verhalen die wederom weer waard waren om vastgelegd te worden.”

Op beide locaties is Niezen binnenkort aanwezig en in actie. ,,Bij De Zilverberg geeft ik binnenkort een workshop voor kinderen van zes tot elf jaar waarin ik ze vooral leer heel goed te kijken en in De Koperhorst ga ik familiefoto’s maken met bewoners.”

,,Natuurlijk heb ik al verschillende exposities van Amersfoort Fotostad gezien. Mijn grote favoriet is Willem Wernsen, een fantastisch fotograaf. Zijn werk is mooi geëxposeerd buiten op de Hof en in het Gasthuys. Voor de Portrettengalerij fotografeerde Rob Acket Amersfoortse fotografen waaronder mijzelf. Voor mij persoonlijk is het heel bijzonder om juist in Galerie 1664 te hangen, bijzonder omdat precies in dat huis mijn vader geboren en getogen is.”

u Bekijk het volledige programma van Amersfoort Fotostad op www.033fotostad.com

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie