Amersfoort ‘toen en nu’ in Joriskerk

13 juni 2012 om 00:00 Cultuur

BINNENSTAD - Tijdens het festival Amersfoort Fotostad | GRID2012 - dus tot en met 13 juli- huisvest de Joriskerk onder andere een prachtige expositie waarin Amersfoort centraal staat. De tentoonstelling laat het resultaat zien van fotografieopdrachten waarin de gemeente jarenlang de veranderingen in de stad liet vastleggen.

De fotografen kregen alle ruimte voor een eigen aanpak, waardoor het licht op de meest uiteenlopende aspecten van werken, wonen en leven in onze stad geworpen wordt. Samenstelster Marga Rotteveel laat ons ook kennismaken met het werk van de beroemde fotograaf Cas Oorthuys, die in 1957 dezelfde opdracht van de gemeente kreeg, waardoor je een interessante vergelijking tussen ‘toen’ en ‘nu’ kunt maken.

Amersfoort Fotostad is er voor een breed publiek, en dat komt in deze tentoonstelling wel heel goed tot uiting. Iedereen vindt er wel iets van zijn gading. De vluchtige bezoeker wordt getroffen door een aantal grote doeken en prachtige panelen.

Wie meer tijd heeft laat zich bij elke deel-expositie naar binnen zuigen, en kijkt door de ogen van de fotograaf naar bijzondere stukken van de stad. ‘Je weet niet wat je ziet’ is van toepassing op het werk van Martin Luijendijk, die ons de ‘Randen van de stad’ laat zien, plekken waar de meesten van ons zelden komen. Judith van IJken werpt in haar series portretten van Amersfoorters de vraag op of er anno nog sociale klassen bestaan en laat zien welke spanning er is tussen individuele en sociale identiteit. Heel anders pakte Agnes van Noorloos de opdracht aan: zij tikte op haar Tomtom steeds een bezienswaardigheid in Amersfoort in, en legde vast wat zij zag als de ‘Bestemming bereikt’ was. Verrassend, en ook wel een beetje vervreemdend! En zo zijn er zeven deelexposities, elk met hun eigen verhaal en hun eigen sfeer, waarin jongeren, de kruisheren, de afvalberg en nog veel meer Amersfoort de revue passeren.

De tentoonstelling is zes dagen per week geopend (behalve op zondag).

Op zaterdagmiddag 23 juni van 13 tot 16.00 uur organiseert Archief Eemland een gesprek over ‘stedelijke fotocollecties’: wat moet daarin wel en niet bewaard worden? Als u beschikt over een foto waarvan u denkt dat deze de stad anno 2012 typeert, kunt u deze meenemen. De foto wordt ter plekke gescand en opgenomen op de digitale stadskaart www.amersfoortopdekaart.nl.

uMeer informatie is te vinden op www.033fotostad.com

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie