‘Handleiding voor boekensneupers’

21 december 2011 om 00:00 Cultuur

AMERSFOORT - Vijftien jaar na de tweede editie heeft Ayolt Brongers (78) een nieuwe editie gemaakt van zijn ‘Boekwoorden woordenboek’. Het boek is bedoeld voor boekliefhebbers en boekverzamelaars of voor ‘boekensneupers zoals Brongers zelf zegt.

door John Spijkerman

De wereld van het boek heeft zijn eigen woordenschat. In zijn boek rubriceert en verklaart Brongers begrippen en feiten die worden gebruikt door boekverzamelaars of -handelaren. Het boek wordt woensdagavond 21 december om 19.00 uur officieel gepresenteerd in de Algemene Boekhandel aan de Leusderweg 186.

Brongers’ boek is een hulpmiddel voor boekliefhebbers om hun weg te vinden langs tweedehands winkeltjes, antiquariaten, veilingen en internetsites. Het kan de boekliefhebber tot dienst zijn tijdens het lezen, hoopt Brongers. Hij vertelt over begrippen en namen die te maken hebben met schrift, tekst, illustratie, uitgeven, drukken, binden, boekhandel en bibliotheken en geeft ook encyclopedische informatie. Naast de lemmata over boekentermen zijn er korte biografietjes van mensen uit het boekenvak opgenomen.

Brongers is een ‘min of meer bekende Amersfoorter’ met belangstelling voor de lokale geschiedenis. ,,Ik heb me beziggehouden met de historische en archeologische aspecten van de stad.’’ Zelf heeft Brongers een voorliefde voor de natuurwetenschappen. Van huis uit is hij scheikundige. Hij kreeg de gemeentepenning van Amersfoort en is is erelid van de historische vereniging Flehite. Brongers schreef onder meer een historische encyclopedie van Amersfoort.

Zijn ‘boekenboek’ dat vol staat met begrippen en namen, vindt hij een ‘aantrekkelijke manier van publiceren. ,,Het is heel gestructureerd, in kleine opstelletjes wordt kennis overgedragen en als er iets is wat er verband mee houdt, staat er een verwijzing in. Ik ben beslist geen mooischrijver’’, vertelt hij. ,,Ik hou van schrijven als het klaar is. Als je middenin een boek zit, is het weleens ontmoedigend. Het gaat mij voornamelijk op de kennisoverdracht. Dit boek gaat over het boek als materieel object, niet over een literaire stroming. Ik ga in op de vraag wat een bladzijde is, wat het verschil is tussen uitgeven en drukken, wie Ortelius is en wie Plantijn en wat een katern is en wat platten? Het boek handelt over het Nederlandstalig cultuurgebied, dus inclusief Vlaanderen.’’

Het idee voor een dergelijk boek kreeg Brongers in Engeland, waar al meer van zulke boeken bestaan. De eerste editie kwam uit in 1989. In 1996 verscheen de tweede editie en nu dus de derde. Het boek is geactualiseerd, het aantal lemmata is uitgebreid en de literatuurverwijzingen zijn aangevuld en gemoderniseerd. ,,Hier heb je in een nutshell het zwaartepunt van de de Nederlandse boekwetenschap bij elkaar.’’ Brongers verwacht niet dat er nog een vierde editie komt van het boek, maar houdt de laatste ontwikkelingen nog wel bij.

u ‘Boekwoorden Woordenboek. Handleiding voor boekensneupers’ van dr. J. Ayolt Brongers is verkrijgbaar bij de boekhandel en kost € 29,90.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie