Componisten centraal in jaarboek Flehite

2 november 2011 om 00:00 Cultuur

AMERSFOORT - Elk jaar verschijnt het Jaarboek Flehite: een bundel met gevarieerde artikelen over de geschiedenis van Amersfoort en omstreken. In het Jaarboek Flehite 2011 ligt de nadruk op de twee Amersfoortse componisten Tristan Keuris en Joannes Tollius.

Tristan Keuris (1946-1996) was een toonaangevende musicus wiens werk nog geregeld te horen is, bijvoorbeeld bij Nederlandse speelfilms. In Amersfoort is hij vooral bekend geworden door zijn opera Oh, Johnny Hus of de teleurgang van oud-Amersfoort (1971). Keuris werd bekend als de ‘componist met de gouden handjes’. Hij werd geprezen omdat hij ‘de melodie in de hedendaagse klassieke muziek heeft teruggebracht.’ Anderen vonden zijn muziek juist té melodieus. Henk van Tilburg werpt in zijn artikel voor het Jaarboek voor het eerst licht op Keuris’ leven in Amersfoort.

Muziekconservator Simon Groot heeft opnieuw ontdekkingen gedaan over de componist Joannes Tollius (ca. 1550-1628/29). Hij vond Tollius terug in Amersfoortse archieven, maar ook in Italië, waar hij kapelmeester was in verschillende steden. Daarbij ontdekte Groot bijvoorbeeld dat Tollius in 1586 ontslagen is in Assisi, omdat hij in aanvaring was gekomen met een machtige geestelijke. Ook dit wordt in het Jaarboek 2011 beschreven. Het Jaarboek is vanaf 18 november voor 18,90 euro te koop bij Museum Flehite en de boekhandel.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie