Oud en nieuw in Monumentenweekend

Cultuur

AMERSFOORT - De Open Monumentendag, op 10 en 11 september, staat dit jaar in het teken van ‘Herbestemming: nieuw gebruik – oud gebouw’. Deze editie is extra aantrekkelijk voor het hele gezin. Centraal staan de monumenten die met een nieuwe functie een nieuw leven gekregen hebben. Vaak een heel andere dan waarvoor ze ooit gebouwd werden.

Ook dit jaar zijn er in het Amersfoortse stadshart en daarbuiten veel monumenten open voor bezichtiging of bieden ze een plek waar een bijzonder optreden wordt gehouden. Zoals de fabriekscomplexen Rohm & Haas, Warner Jenkinson, het klooster OLV ter Eem, de Openluchtschool, de ABC-school Vlindervallei en de woonwijk Ganskuijl.

Herbestemming is één van de mogelijkheden om historische schepen in de vaart te houden. Het Amersfoortse schipperspaar Verzijde organiseert ter gelegenheid van vijf jaar Eemhaven een vlootschouw van historische schepen. Vrijdagavond 9 september varen rond 20.00 uur de schepen door de drie geopende bruggen de Eemhaven binnen. Gedurende het weekend zijn de schepen open voor bezoekers en vertellen de schippers verhalen over hun schip. Daarnaast kan op het dek van een aantal schepen het bordspel Slag om Amersfoort worden gespeeld.

Traditiegetrouw speelt ook muziek een belangrijke rol tijdens de Open Monumentendagen. Veel monumenten bieden onderdak aan koren en ensembles, in het kader van de Dag van de Amateurkunst. Bijzonder is het optreden van het Ascoli Ensemble in de Mariënhof. Zes topzangers brengen onverwachte combinaties van middeleeuwse muziek en eigentijdse Europese steden.

Fierljeppen

Op zaterdag 10 september wordt bij de Koppelpoort vanaf 14.00 uur gestreden om de titel ‘De Fierste Ljepper van Nederland’. Het fierljeppen was in de twaalfde eeuw de manier om over riviertjes, sloten en grachten te springen. Vanaf de achttiende eeuw werd het voor het eerst als wedstrijdsport beoefend. Vijftien heren en acht dames strijden hebben door middel van kwalificatiewedstrijden een plek in de finale bemachtigd en zullen zaterdag strijden om het Nederlands kampioenschap. Naast professionele fierljeppers gaan ook enkele polsstokhoogspringers de uitdaging aan, waaronder voormalig wereldkampioen Rens Blom.Extra activiteiten tijdens het weekend

Het volledige programma van de Open Monumentendag 2011 is opgenomen in het boek ‘Amersfoort, Nieuw gebruik – Oud gebouw’. Deze uitgave is voorafgaand en tijdens de open monumentendagen voor € 5, - te verkrijgen bij VVV Amersfoort, Breestraat 1 en gemeentelijke Informatiewinkel in De Observant, Stadhuisplein 7. In dit boek zijn dit jaar ook voordeelbonnen opgenomen die bezoekers bij een aantal horecagelegenheden kunnen inleveren.

De Mariënhof is tijdens het weekeinde voor het publiek toegankelijk.

advertentie
advertentie