Jazzliefhebbers verbinden

27 april 2011 om 00:00 Cultuur

AMERSFOORT - Er is in Amersfoort een nieuwe club opgericht: De Vrienden van Amersfoort Jazz. Deze vriendenclub wil jazzliefhebbers verbinden en hen de mogelijkheid geven om betrokkenheid te tonen. Vanavond, woensdag, schrijft cultuurwethouder Mirjam Barendregt zich in de Observant in als eerste Vriend en geeft daarmee het startschot van de Vrienden.

door Thalina Koeleman

Gerard Chel (61) is initiatiefnemer van De Vrienden van Amersfoort Jazz en sinds kort bestuurslid van Stichting Amersfoort Jazz. Hij vertelt dat hij al een paar jaar met het idee rondliep. ,,Je komt als publiek, je koopt een biertje, maar verder doe je niets. Ik kreeg het idee dat je eigenlijk een club zou moeten oprichten, zodat je als bezoeker iets terug zou kunnen doen.” Ongeveer twee jaar geleden werd het idee serieus. ,,Ik kwam de voorzitter van de stichting, Hans Erdmann, tegen. Hij vond het een leuk idee, maar het werd nooit geconcretiseerd. Een half jaar geleden kwam ik hem weer tegen en zei ik dat je nu eigenlijk moest beginnen, dan zou je het komende festival kunnen gebruiken om de club bekendheid te geven.”

De vriendenclub is opgericht voor de ‘gewone’ Amersfoorters die graag hun betrokkenheid voor het Jazzfestival willen tonen. Elke vriend betaalt 25 euro per jaar en krijgt daarvoor onder andere een cd van het festival en kortingen op jazzevents.

Alexander Beets (42), saxofonist en organisator van het festival, vertelt dat het niet om het geld gaat. ,,We willen de betrokken genieter van het festival de mogelijkheid bieden om zich te verbinden. Doe je dat dan gratis? Nee, want dat is geen verbinding, maar er zit geen business model achter.” Volgens Chel krijgen vrienden hun 25 euro indirect terug door bijvoorbeeld kortingen. ,,Daarvoor hoef je niet eens elke week naar een jazz evenement.”

Volgens Beets wil de vriendenclub zich op zowel jonge als oudere jazz-liefhebbers richten. ,,Het moet geen oude taartenclub worden waar de gemiddelde leeftijd 75 is.” Chel vertelt dat de club ook als een kruisbestuiving kan gaan werken.

,,De Kelder is voor de oudere doelgroep best onbekend. Als er dan een keer een artiest optreedt die ook voor hen interessant kan zijn, kun je gericht tegen de oudere leden zeggen: stap eens een keer die popkelder in.”

Beets denkt dat hierdoor meer jazz bij meer mensen populair gaat worden. ,,Het wordt dan een gezelligheidsclub die samen bezig is om jazz levendig te houden.”

Genoeg animo voor een vriendenclub is er volgens Chel en Beets wel. Alexander: ,,Mensen melden zich nu al aan. Er genieten heel veel mensen van jazz in Amersfoort. Ik denk dat de waarde erin zit dat we plotseling al die jazzliefhebbers verbinden en we ze meer kunnen aanbieden.”

Volgens Chel is de gemeente ook blij met het initiatief. ,,De wethouder vindt het leuk dat nu niet alleen de gemeente en de sponsoren wat doen voor het festival, maar dat ook de bevolking zelf erachter staat.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie