‘In wankel evenwicht’ in De Flint

Cultuur

AMERSFOORT - Het verhaal speelt zich af in het huis van Agnes en Tobias, een op elkaar uitgekeken echtpaar. Dochter Julia komt weer eens onaangekondigd thuis na haar vierde echtscheiding en ook Agnes’ zuster Claire, een treiterende alcoholiste, heeft er onderdak gevonden. Als twee huisvrienden bevangen door een onverklaarbare angst zich eveneens bij het echtpaar voegen, wordt het wankele evenwicht verstoord. Met Porgy Franssen, Nettie Blanken, Paul Hoes, Ella van Drumpt, Mirjam Stolwijk en Anneke Blok. Regie Wannie de Wijn.

door Ellen de Jong

Anneke Blok speelt de alcoholistische Claire: ,,Ik heb in al die tweeëntwintig jaar dat ik speel nog nooit een alcoholist gespeeld. Dat is ontzettend leuk omdat het een enorme vrijheid geeft want als je van het begin tot het einde dronken bent kan je je als speler heel veel permitteren. Als het niet helemaal loopt zoals je denkt of dat er iets gebeurt kan je dat allemaal incorporeren. Dat is het leuke ervan. Ik heb gevraagd om hoge hakken en dat is de helft van het werk, want anders moet je dat suggereren en dat is niet echt én vermoeiend. Die hoge hakken veroorzaken al een disbalans en zo kan ook een bepaald soort kleding helpen voor je personage. In het stuk krijg je zicht op hoe dat daar toegaat in die familie en hoe het verhaal zich ontwikkelt als er zich ook nog twee ongenode gasten aankondigen die bovendien blijven.”

,,Hoe je de avond beleeft is per persoon verschillend. Ieder heeft zo zijn eigen verhaal en denkt er het zijne van. Mijn 85-jarige moeder bijvoorbeeld vertelde mij na afloop van de voorstelling dat ze moest denken aan de tijd dat zij tijdens de oorlog thuis evacués hadden. Dat die eigenlijk ook ongenodigd bij hen in huis kwamen en de huishouding en opvoeding van de kinderen overnamen en waar je niet veel tegen in te brengen had omdat het nu eenmaal evacués waren en je de plicht had ze op te vangen. Datzelfde geldt voor goede vrienden die bij je aanbellen, wat doe je dan? Iemand anders vertelde me weer over een familielid thuis die ook behoorlijk aan de drank is. Er speelt in het stuk niet een éénduidig iets waarmee je de zaal uitgaat. Wat mijn rol betreft: veel mensen kennen mij van film en televisie waar ik altijd die moeders en zo speel en dan hoor ik ze altijd zeggen: die rol van moeder is op je lijf geschreven, die is zo levensecht, zo bén jij ook. Maar nu kom ik naar buiten en dat is vrijwel elke avond het geval en krijg ik te horen: nou, ik snap wel waarom ze je vragen voor die rol van die dronken vrouw want die rol is op je lijf geschreven! Toen dacht ik: zó, dat is toch fascinerend dat mensen nu ook zeggen: natuurlijk hebben ze je gevraagd want je bént ook zo! De rol van Claire is echt het tegenovergestelde van de rollen die ik vaak in films speel. Dat maakt het voor mij interessant en denk ik: die filmregisseurs zouden toch eens vaker naar theater moeten gaan want dan zien ze weer eens wat anders!”

u Zondag 13 maart 20.15 uur. Coninckstraat 60. Reserveren 033-422922, www.deflint.nl

advertentie
advertentie