‘Ik ben wel klein, maar ook Gerard’

2 februari 2011 om 00:00 Cultuur

HOOGLAND - Hooglanders Gerard Hilhorst en Dick van den Berg beleefden vrijdag 28 januari hun ‘finest hour’. Hun documentaire ‘BVKM 35 jaar in beeld - een grote emancipatie’ ging in première in theater De Lieve Vrouw. De rode loper ging uit voor de twee filmmakers die, speciaal voor de belangenvereniging van kleine mensen, tweeënhalf jaar aan de documentaire hadden gewerkt.

door Christine Schut

,,We vinden het belangrijk te laten zien hoe kleine mensen de afgelopen zestig jaar zijn gefilmd door publieke omroepen. Wij willen hiermee bereiken dat media ons normaal benaderen. Ik ben klein, maar ik ben wel Gerard”, aldus intiatiefnemer Gerard Hilhorst (51), zelf 1,30 meter groot. Hilhorst schakelde zijn vriend en filmmaker Dick van den Berg (51) in en samen gingen ze aan de slag. ,,Het is een oogst van zestig jaar televisie. We hebben fragmenten uit televisieprogramma’s geknipt en vervolgens aan elkaar geplakt”, vult Van den Berg aan. Omdat in 2011 de Nederlandse televisie zestig jaar bestaat, leek Hilhorst dit een mooi moment om met de documentaire te komen. Hilhorst en Van den Berg hebben samen eerder projecten gedaan. Docu’s over Sint Caecilia en Kardinaal Simonis.

,,In 2008 heb ik een voorstel gedaan voor de documentaire aan de toenmalige bestuursleden van de Vereniging van Kleine Mensen. Zij reageerden positief. Ik heb zelf onderzoek gedaan in het archief van Beeld en Geluid in Hilversum. Ik heb daar heel veel uren doorgebracht. In heb 150 uur beeldmateriaal doorgekeken en delen daarvan getapet. Uiteindelijk hadden we tien uur beeldmateriaal. Dat is teruggebracht tot ruim een uur”, aldus Hilhorst. De documentaire is verspreid onder alle leden van de BVKM. Zodat zij kunnen zien hoe kleine mensen zich in zestig jaar hebben ontwikkeld. Vanwege de beeld- en auteursrechten zal de documentaire waarschijnlijk niet op televisie worden uitgezonden.

De belangrijkste bedoeling van de documentaire is het beeld dat in de samenleving heerst over kleine mensen, bij te stellen. ,,Dwergen en Lilliputters zijn sprookjesfiguren. Wij zijn echte mensen die ook willen praten over zaken als verliefdheid, seks, gevoelens en emoties. Toen ik 18 jaar was, had ik het heel moeilijk. Ik kom uit een agrarische omgeving met vijf broers. Uitgaan durfde ik niet. Tot een keer de carnavalsviering op school niet doorging en mijn oude buurjongen Arie Voskuilen zei dat ik mee moest naar het carnavalsfeest van zijn vereniging. Hij nam mij mee en vanaf dat moment vond ik het gemakkelijker om uit te gaan. Ik werd lid van het jongerenkoor en muziekvereniging Sint Caecilia.”

Hilhorst spreekt nog de wens uit dat hij met deze documentaire ook allochtonen zal bereiken. ,,We hebben een paar leden, maar het moeten er meer zijn. We hebben bijvoorbeeld een lid uit Kosovo. Die had het daar erg moeilijk.”

,,Ik hoop dat als mensen dit verhaal lezen, ze zich realiseren dat ik gewoon Gerard ben. Dat ze het stereotype loslaten.” Dick van den Berg vult nog aan: ,,Benader kleine mensen zoals je zelf benaderd zou willen worden.”

u Meer info: www.bvkm.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie