Expositie Gouden Eeuw van Ravage

22 december 2010 om 00:00 Cultuur

Wie Ravage uitnodigt kan iets spectaculairs verwachten, want deze kunstenaars zijn niet zomaar kunstenaars. Behalve schilder, beeldhouwer, ceramist, of textielkunstenaar, zijn zij ook regisseur van hun eigen, samengestelde werk. Ravage staat voor eigenzinnige, uitdagende kunst: soms met een serieuze en soms met een humoristische ondertoon. De kunstenaars laten zich in bijna al hun werk inspireren door de Europese geschiedenis. Voor de tentoonstelling in Museum Flehite is ook de Amersfoortse geschiedenis bron van inspiratie geweest. Zo zien we een dramatische weergave van staatsman Johan van Oldenbarnevelt in afwachting van zijn doodsvonnis. Bijzonder element van dit kunstwerk is de eeuwenoude lijst uit de collectie van het museum, waarin het schilderij is geplaatst.

AMERSFOORT - Nog tot en met zondag 2 januari kunt u in de zalen van Museum Flehite teruggaan in de tijd en de Gouden Eeuw van Ravage betreden. Ravage is een samentrekking van de achternamen van twee kunstenaars: Clemens Rameckers en Arnold van Geuns. Het duo werkt al vanaf de jaren zeventig samen onder deze tot de verbeelding sprekende naam. Ook in relationele zin vormen ze een eenheid. door Onno Maurer

Doorbraak in Parijs

Na een gemeenschappelijke kunstopleiding in Arnhem, vestigde Ravage zich in 1976 in Parijs en later in Normandië. Het kunstklimaat in het Nederland van de jaren zeventig vormde niet de juiste voedingsbodem voor de verwezenlijking van de creatieve ambities van het kunstenaarsduo. In Parijs kwam het nog jonge Ravage tot bloei en verwierf het zich een plek in de wereld van de internationale mode, design en autonome kunst. De Parijse dynamiek inspireerde Ravage dat zich ontwikkelde tot een merk, dat vooral bekendheid genoot in de designwereld. Toch bleef er ook een band met Nederland. Zo ontwierp Ravage de kleding van het treinpersoneel van de Nederlandse Spoorwegen en stoffen voor het Amersfoortse textielbedrijf Van Dijck.

Tussen historie en toekomst

Ravages artistieke identiteit is bepaald door de (kunst)geschiedenis. Ravage is zich ervan bewust een plaats in te nemen op de lijn tussen historie en toekomst. Elke kunstenaar is een passant in de kunstgeschiedenis, zo is hun overtuiging, en dient daarom de geschiedenis niet af te wijzen maar te omarmen en te bestuderen en tevens een blik vooruit te werpen op de toekomst.

Ravage weet zich schatplichtig aan tweeduizend jaar Europese cultuurgeschiedenis en probeert tegelijkertijd trendsetter te zijn, met een scherp ontwikkeld zintuig voor toekomstige artistieke en maatschappelijke ontwikkelingen. Het genetisch materiaal van Ravage wordt dan ook bewust en met liefde doorgegeven: aan jonge, veelbelovende kunstenaars, die stage lopen op het landhuis van Ravage in Normandië. Viktor & Rolf en Job Smeets (van Studio JOB) zijn de beroemdste voorbeelden.

Eeuwenoud podium

De eeuwenoude Muurhuizen waarin Museum Flehite is gevestigd, vormen het podium voor de prikkelende en uitdagende kunst van Ravage. In de historische museumzalen presenteert Ravage schilderkunst, glas, textiel, objectkunst en worden collectiestukken van het museum geïntegreerd in ‘installaties’. Het project, dat onder de titel De Gouden Eeuw van Ravage wordt gepresenteerd, past goed in het tentoonstellingsbeleid van het museum. Museum Flehite beheert het Amersfoortse culturele erfgoed, waarvan een waardevolle collectie Amersfoortse schilderkunst uit de Gouden Eeuw deel uitmaakt. Ravage heeft zich mede door die collectie, die onder andere bestaat uit schilderijen van Matthias Withoos en Jacob van Campen, laten inspireren.

Het resultaat is verrassend en plaatst de (Amersfoortse) geschiedenis in een onverwachte context.

u Onno Maurer is hoofd Museum Flehite/conservator.

Museum Flehite

Westsingel 50 / Breestraat 80

Telefoon 033? 247 11 00

Openingstijden

Dinsdag t/m vrijdag 11.00 - 17.00 uur. Zaterdag, zon- en feestdagen 12.00 - 17.00 uur. Gesloten: Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag. Geopend: Tweede Kerstdag. Op 24 december en Oudjaarsdag is het museum geopend tot 16.00 uur.

Van 3 t/m 7 januari 2011 is het museum gesloten, wegens de inrichting van een nieuwe tentoonstelling.

Entrée

Volwassenen € 7,00

Combinatieticket € 12,50

(Geldig voor Museum Flehite, Armando Museum Bureau, KAdE, Mondriaanhuis)

CJP / studentenpas € 3,50

Jongeren t/m 17 jaar gratis

Museumkaart gratis

(toeslag € 2,50 tijdens Ravage)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie