St. Aegtenkapel?viert 600-jarig bestaan

15 december 2010 om 00:00 Cultuur

AMERSFOORT - Op zijn visitekaartje prijkt de benaming ‘gastheer’. Kees van Kesteren voelt zich dan ook al twaalf jaar erg thuis in ‘zijn’ St. Aegtenkapel. ,,Dit gebouw voelt als mijn tweede huis. Het past als een jas”, aldus de gastheer van het markante gebouw aan ‘t Zand. Hij bemoeit zich met de coördinatie van de techniek tijdens de concerten, wijst de artiesten de weg in het gebouw en is belast met de horeca en catering voor het voormalige kloostergebouw.

door Peter Bruinsma

Kees van Kesteren raakte in de afgelopen twaalf jaar zo in de ban van de intieme concertzaal dat hij besloot zich te verdiepen in de geschiedenis van het gebouw. ,,Tijdens mijn research over de geschiedenis van het gebouw ontdekte ik per toeval dat het gebouw op 22 december 1410 als klooster werd ingewijd. Ik heb Theater De Flint en de gemeente Amersfoort over dit heuglijk feit ingelicht en dit heeft geresulteerd in een feestweek die van 21 tot en met 24 december plaatsvindt en die met een concert op kerstavond door het Hemony Ensemble wordt afgesloten.”

De definitieve invulling van die vier concertavonden op een rij is nog niet helemaal rond. Vast staat wel dat 22 december een heel speciale avond wordt. ,,We verwelkomen het publiek met trompetgeschal en met speciale verlichting zal het gebouw eenmalig worden uitgelicht. De burgemeester zal aanwezig zijn en we verwachten dat zanger Huub van der Lubbe één van de artiesten op het jubileumconcert zal zijn”, vult van Kesteren aan. Tijdens die avond zal bovendien het speciale jubileumboekje worden gepresenteerd dat Kees van Kesteren speciaal voor deze gelegenheid schreef.

Voor de totstandkoming van dit boekje heeft van Kesteren zich grondig in de geschiedenis van de St. Aegtenkapel verdiept. ,,Ik heb onderzoek gedaan bij de beeldbank Eemland, de archeologische dienst, het gemeentearchief. Ik heb al dit materiaal bestudeerd en de wetenswaardigheden als puzzelstukjes tot een leesbaar en interessant geheel in elkaar gepast.” Kees van Kesteren is in dienst van Theater De Flint die de St. Aegtenkapel voor zo’n twintig kleinschalige concerten per jaar exploiteert. Het gebouw is eigendom van de gemeente Amersfoort. De Flint verhuurt de St. Aegtenkapel ook regelmatig voor recepties, diners en presentaties. De doorlopende fototentoonstelling van oude foto’s van de kapel is gedurende de feestweek gratis te bezoeken van 11 tot 17.00 uur.

Bovendien kan het publiek dan de potloodtekeningen bewonderen die Kees van Kesteren van de St. Aegtenkapel maakte. Hij studeerde ooit als beeldend kunstenaar af aan de Koninklijke Academie in Den Haag en kwam na wat omzwervingen ruim twaalf jaar geleden in Amersfoort terecht. Daar zochten ze in die tijd een gastheer voor de St. Aegtenkapel. Tot op de dag van vandaag beleeft van Kesteren veel plezier aan zijn werk. Hij geniet zelf van de klassieke concerten en ?bewaart speciale herinneringen aan de concerten van Emmy Verhey, Herman Krebbers en Joop Visser.

u St. Aegtenkapel 600 jaar. Jubileumvieringen op 21, 22, 23 en 24 december. Programma: www.deflint.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie