‘Cirque Stiletto’ komt naar De Flint

Cultuur

AMERSFOORT - Juichend werd ‘Cirque Stiletto’ met leading lady Ellen ten Damme, winnaar van de ‘Gouden Notenkraker’, door publiek en pers ontvangen. Er zijn grote internationale circusacts met onder meer clowns, slangenmensen, messenwerpers, koorddansers en acrobaten, te zien. Ellen ten Damme, de dansers van ‘So You Think You can Dance’, die samen met haar een hommage aan Michael Jackson brengen, en een live band, onder leiding van Iwan Vanhetten, zorgen voor swingende en spannende intermezzo’s. Ellen brengt in het circus, waarin ze ook de trapeze ingaat, nummers variërend van Pop, Soul, Rock & Roll, Motown tot Disco. Van onder andere Britney Spears, Beyoncé, Lady Gaga, en Duffy. Zowel de regie als de choreografie is van Stanley Burleson, die tweemaal bekroond is met een Musical Award. Jan Aarntzen, eveneens winnaar van een Musical Award, zorgde voor de extravagante kostuums.

door Ellen de Jong

Ellen zit in de bus op weg naar Doetinchem waar ze gaat optreden. Als ik met haar spreek herinner ik me haar kwetsbare maar krachtige stem toen ik haar een aantal jaren geleden interviewde over haar show ‘Von Kopf bis Fuss’. Ze trad toen ook in de Flint op. Hoe kwam je op het opmerkelijke idee om circus te combineren met Ellen ten Damme? ,,Ik heb als kind veel geturnd, ik trainde drie uur per dag en circus boeide me toen al. Als ik op het grasveld voor ons huis mijn kunsten liet zien, zei iedereen: kind, jij moet bij het circus! Dat leek me wel leuk, maar hoe dan? Ik nam het niet zo serieus want ik dacht dat je in een circusfamilie geboren moest zijn omdat je er anders nooit in terecht komt. Tegenwoordig zijn er echte circusscholen, sinds drie jaar ook in Nederland. Ik heb in mijn eigen shows altijd al dingen gecombineerd en ik stond ook op de Parade met een jongleur, een acrobaat en een paar huisdieren.” Ik herinnerde me dat Ellen in een show, al flikflakkend en lopend op haar handen, haar entree maakte. ,,Ja, dat doe ik ook wel eens.” Circus is een oervorm van theater. ,,Dat is het. Als je mensen die echt wat kunnen bij elkaar zet, heb je een leuke avond. Iedereen doet iets gevaarlijks of bijzonders waar ze hun hele leven, dat in een paar minuten zit, voor geoefend hebben. Daarom vind ik circus zo spectaculair. Uit de hele wereld hebben we topacts verzameld en voor de rest is het een personality show, een Madonna-achtige show maar dan veel verrassender!” Ellen brengt nummers van ,,bijna alleen maar vrouwenikonen, als tegenwicht, omdat de show zo’n groot mannengehalte heeft. Ik doe niemand na, ik heb er hele andere dingen van gemaakt.”

Ellen komt ook met een lied dat ze zelf heeft geschreven: ‘Durf Jij’, dat zojuist met een gouden plaat werd bekroond. ,,In het circus is alles spannend: wat er gebeurt is allemaal eng en alles kan ook mis gaan, het gaat ook wel eens mis, maar dat is juist die spanning van een circus. Qua symboliek staat mijn lied voor: Durf je ergens voor te gaan? Voor iemand, daar is alles op terug te voeren.”

u Vrijdag 26 en zaterdag 27 november om 20.15 uur. Op 28 november om 14.30 uur èn extra ingelast om 20.15 uur. De Flint, Coninckstraat 60, Amersfoort. Reserveren: 033 - 4229229, www.deflint.nl.

advertentie