Theater De Lieve Vrouw

Cultuur

vr 5 november: Duet for One met Vera Mann en Wilbert Gieske

Theaterzaal, 20.15 uur; Prijs: € 22,50; € 20,50; € 18,50. Theaterdiner mogelijk

In hoeverre heeft je leven nog zin als je op het toppunt van een glansrijke carrière als violiste te horen krijgt dat je MS hebt en dat je weldra je vak, waarin je zo bewonderd wordt, niet meer kunt uitoefenen? Dit dilemma staat centraal in zes sessies bij de psychiater, met wie de violiste een complexe relatie opbouwt. ‘Duet For One’ van Tom Kempinski (1938) ging in 1980 in Londen in première en liep vervolgens lange tijd met succes op West-End en Broadway. Velen zullen het aangrijpende verhaal kennen door de verfilming uit 1986 met onder meer Julie Andrews en Max von Sydow. In deze Nederlandse theaterversie zijn de hoofdrollen voor de fijnbesnaarde Vera Mann en Wilbert Gieske, die een avond aangrijpend toptoneel zullen verzorgen.

www.ruuddegraaf.nl

vr 5 november: Leoni Jansen, The Third Road

Stadszaal, 20.30 uur; Prijs: € 18,50. Theaterdiner mogelijk

Breekbaar, rockend, fris, doorleefd: wie Leoni Jansen een beetje kent, weet dat ze vele stemmen heeft. De Keltische folk zit in haar Nederlandse bloed en ook met de Afrikaanse muziek heeft zij een innige relatie. Verder lieten de tijdloze liedjes uit haar jeugd diepe sporen na. Al deze invloeden heeft Jansen samen weten te brengen in haar muziek. In ‘The Third Road’ slaat zij opnieuw een brug tussen verschillende muziekculturen en presenteert zij een ‘best of’ van haar laatste cd’s ‘Three Magic Little Words’, ‘Heart Strings & Loose Ends’ en ‘Second Wind’. Zij lardeert de liedjes met verhalen over het hier en nu.

www.leoni.nl

za 6 november: Trijntje Oosterhuis, Theatertournee

Theaterzaal, 20.15 uur; Prijs: € 27,50; € 25,00; € 22,50. Theaterdiner mogelijk

Over de vocale kwaliteiten - lees: de fenomenale soulstem - van Trijntje Oosterhuis hoeven we u weinig meer te vertellen. Iedereen die haar hoort zingen is onmiddellijk diep onder de indruk, de wereldberoemde liedjesschrijver Burt Bacharach incluis. De laatste jaren is Oosterhuis vooral in een akoestische setting te horen geweest, samen met gitarist Leonardo Amuedo. Prachtig, maar het wordt nu weer eens tijd om groot uit te pakken. Daarom gaat ze komend seizoen op pad met een band, brengt ze zowel oude hits als nieuwe nummers ten gehore en lest ze uw muzikale dorst met een meeslepende tranentrekker of swingende soul.

www.trijntje.nl

za 6 november: Van Baerle Trio

St. Aegtenkapel, 20.15 uur; Prijs: € 17,50; Theaterdiner mogelijk

De musici van het Van Baerle Trio leerden elkaar kennen tijdens hun studie aan het Conservatorium van Amsterdam, waarbij ze gecoacht werden door Dmitri Ferschtman. De verscheidenheid van hun muzikale achtergronden maakt het vinden van een gemeenschappelijke muzikale taal telkens tot een spannend proces, met levendige uitvoeringen als gevolg. In december 2008 nam het Van Baerle Trio deel aan een serie masterclasses van Menahem Pressler in de kleine zaal van het Concertgebouw. Het Van Baerle Trio gaf afgelopen zomer concerten in Frankrijk en op het Grachtenfestival. Programma: W.A. Mozart, Pianotrio in C KV 548, R. Schumann, Pianotrio nr. 2 in F op. 80, T. Loevendie, Ackermusik, C. Saint-Saëns Pianotrio nr. 1 in F gr.t. op. 18.

zo 7 november: Russian National Dance Theatre, Spirit of Russia

Theaterzaal, 20.15 uur; Prijs: € 32,00; € 29,05; € 26,10

Het uit Moskou afkomstige Russian National Dance Theatre is vanavond uw reisleider door de Russische (dans)geschiedenis. Het ensemble brengt voor de moderne voorstelling ‘Spirit of Russia’ ruim veertig dansers, vele prachtige kostuums, herkenbare Russische muziek en fraaie, authentieke choreografieën in stelling. Startpunt is het jaar 1152, wanneer de stad Kostroma ontstaat, die in de eeuwen die volgen uitvalsbasis zal worden van de Romanov-dynastie. De reis eindigt in het heden, met de modernste Russische dansen. De groep heeft internationaal al een enorme reputatie en is nu dan eindelijk voor het eerst in Nederland te zien.

www.nationalrussianshow.ru

di 9 november: Pianotrio Ish-Hurwitz-Van Rijn-Sterling

St. Aegtenkapel, 20.15 uur; Prijs: € 17,50

Pianist Yoram Ish Hurwitz is geen onbekende voor het Amersfoortse publiek. Hij was de pianist in ‘De Pianist’ met Edwin de Vries en speelde zijn prachtige Iberia van Albeniz in de theaterzaal van De Flint. Dit seizoen vormt hij samen met de Nederlandse violist Joris van Rijn en de Engelse cellist Michael Sterling een pianotrio. In dit programma maken zij in vogelvlucht een reisje door de tijd met pianotrio’s van L. van Beethoven, Pianotrio in Es, op.1/1, J. Brahms, Pianotrio in c, op.101 en D. Sjostakovitsj, Pianotrio nr.2 op.67.

wo 10 november: BLAZE

The Steetdance Sensation; Dans; Theaterzaal, 20.15 uur; Prijs: € 29,50; € 26,80; € 24,10

BLAZE is terug. De spectaculaire streetdance-, breakdance- en hiphopshow, die in mei al in De Flint te zien was komt dit seizoen met een extra voorstelling naar Amersfoort. Een internationale cast van vijftien dansers toont in razend tempo een opwindende staalkaart aan dansstijlen, zoals krumpen, parcours, poppen, locken, skaten, headspins en breaken. De energieke soundtrack wordt live verzorgd door een dj en bestaat uit classics en hedendaagse hiphop- en dancetracks. Regisseur Anthony van Laast, choreograaf van hitmusicals als ‘Mamma Mia!’ en ‘The Wiz’, bewees al eerder op een mooie manier de kunst van de straat naar het theater te kunnen vertalen. Heb je de show op 18 mei gemist, dan is dit je herkansing!

www.blazetheshow.com

Bloed 14+

Do 4 november, 20.30 uur, jongerendans

Theatergroep Dox

Wat vind je van mij? Eerlijk. Stel, je staat ergens en je ziet mij lopen. Wat denk je dan? Komt mijn pa aan, of die zeikerd? Ik zou willen dat ik in je kop kon kruipen. Om te weten hoe je denkt over mij.

Theatergroep Dox maakt sterke theaterproducties voor en met jongeren. In het werk van regisseur Jellie Schippers en ontwerper Myriam Van Gucht zijn medeleven, vertedering en herinnering altijd aanwezig. Ze versnijden in deze energieke voostelling tekst, dans en beeld tot een verfrommeld familieportret over vaders en zonen die per ongeluk meer op elkaar lijken dan ze zouden willen.

choreograaf Erik Kaiel staat ook met Blade Runner in De Lieve Vrouw op zaterdag 11 december

concept Schippers&VanGucht, regie Jellie Schippers, choreografie Erik Kaiel, spel Jung-sun den Hollander, Collin van den Broek, Alex Hendrickx, www.theatergroepdox.nl

entree € 12,50, € 10,00 (De Lieve Vrouw Pas)

Adem

Za 6 november, 20.30 uur, toneel

Olivier Provily

De Westerse mens is sterk gericht op het creëren van een unieke identiteit. Door deze zoektocht zijn we het bewustzijn van datgene wat wij delen, onze adem, verloren. Met de voorstelling Adem probeert regisseur Olivier Provily het gevoel van verbinding te hervinden. In een therapeutische ruimte, een soort ‘sauna voor de geest’, gaan de aanwezigen door verschillende fases van reiniging. Dit alles eindigt in een paradijselijk samenzijn waarin de collectieve adem voelbaar is. Adem, gebaseerd op een nieuwe tekst van Olivier Provily, is een visuele en verstilde voorstelling waarin het concept van het innerlijke theater volledig tot zijn recht komt.

> theatermaakster Sanja Mitrovic, vorig jaar te zien in de prijswinnende Blind Date voorstelling Will You Ever Be Happy Again, speelt mee in Provily’s Adem.

regie en tekst Olivier Provily, spel Anne Gehring, Bram van der Heijden, Sanja Mitrovic, Yannick Noomen, Alejandra Theus, www.bureauberbee.nl

entree € 14,50, € 12,00 (De Lieve Vrouw Pas)

Steen Papier Schaar 5+

Zo 7 november, 14.30, jeugdtheater

Speeltheater Holland

Ollie is een oude mopperpot die niet van andere mensen houdt. Juist bij Ollie komt de onstuimige, snelle Yuki binnenvallen. Yuki ziet net als Ollie eigenlijk nooit andere mensen. Tenminste in het echt. Want hij beleeft de wereld via het scherm van zijn mobieltje, computer of televisie. Een hilarische confrontatie tussen de twee volgt en in een wereld van papier ontdekken ze wat ze vergeten waren: hun eigen verbeeldingskracht en creativiteit. Muzikant Ralph Rousseau (winnaar Edison Klassiek Publieksprijs 2009), reageert met zijn viola de gamba op alles wat er gebeurt. Zo ontstaat een muzikaal avontuur zonder woorden in een omgeving waarin decor, rekwisieten en ook de poppen van papier zijn!

regie Onny Huisink , spel Jon Gentry, David Dickinson, Viola de Gamba, Ralph Rousseau, www.speeltheater.nl

entree € 10,00, € 9,00 (De Lieve Vrouw Pas), Kind € 7,50

Theatersport

Vr 5 november

Bruin Tapijt

Het team van Bruin Tapijt gaat in korte scènes aan de slag met suggesties van het publiek. Nooit voorspelbaar en altijd verbluffend verrassend!

Entree € 10,00

Popronde Amersfoort

Za 6 november

De Popronde is een jaarlijks rondreizend popcircus met een selectie van honderd talentvolle, nieuwe popacts. In De Lieve Vrouw zijn te zien en te horen: Wotienke en haar band van vier Tsjechische muzikanten om 22.00 uur in het café en de ‘mestizo pop’ van Zorita om 23.30 uur in de theaterzaal.

gratis

meer info op www.popronde.nl, www.wotienke.nl, www.zorita.nl

advertentie