TOVA brengt Ein Deutsches Requiem

Cultuur

AMERSFOORT - De Toonkunst Oratorium Vereniging Amersfoort, tegenwoordig ook Toonkunst Amersfoort genoemd, brengt onder leiding van Bas Ramselaar op vrijdag 19 november twee bijzondere werken voor koor en orkest: Ein Deutsches Requiem van Johannes Brahms en het Stabat Mater van J.G. Rheinberger.

door Peter Bruinsma

Eind jaren 1860 componeerde Brahms zijn Requiem in de Duitse taal voor solisten, koor en orkest. Het is een uniek werk. In tegenstelling tot de gangbare requiemmissen is Ein Deutsches Requiem niet opgedragen aan een specifiek persoon of gebeurtenis. Bovendien grijpt de tekst niet terug op de oorspronkelijke katholieke teksten waarin veelvuldig naar Christus als verlosser wordt verwezen. De tekst is door Brahms zelf samengesteld op grond van oudtestamentische bijbelteksten. Daarnaast is het werk geschreven voor niet -liturgische doeleinden.

Dirigent Bas Ramselaar is enthousiast over de keuze van het unieke werk van Brahms. ,,Muzikaal gezien is het wel één van de topstukken die Brahms heeft nagelaten. In die tijd was het gebruikelijk om vooral veel protserige requiems te schrijven, maar het requiem van Brahms is wars van opsmuk.’’ Brahms onderscheidt zich in dit werk door contact te houden met de oude meesters, zoals Bach en Beethoven.

Vanwaar de keuze voor Brahms en Rheinberger in één concert. ,,Met dit werk tonen we een andere sfeer van de vertroosting die muziek geef’’, licht bas Ramselaar toe. ,,Het Stabat Mater is geschreven voor de kerk en overgoten met een roomse saus. Het is gebaseerd op een middeleeuwse tekst en beweent de dood van Jezus. Brahms daarentegen spreekt de levenden aan. Zijn teksten verwijzen naar een meer algemeen menselijke religiositeit.”

Toonkunst Amersfoort brengt het Stabat Mater met begeleiding van orgel en strijkorkest. In Ein Deutsches Requiem worden daar de blazers aan toegevoegd. Toonkunst Amersfoort bestaat momenteel uit zeventig leden en heeft nogal te kampen met de vergrijzing binnen het koor. “Dat komt onder meer doordat amateurzangers tegenwoordig vooral projectmatig zingen. Toonkunst Amersfoort heeft hier op ingespeeld door vijftien projectleden aan te trekken. Uiteraard hopen wij dat enkele zangers zich vast aan ons koor willen verbinden”, aldus Ramselaar.

Toonkunst Oratorium Vereniging Amersfoort o.l.v Bas Ramselaar, Ein Deutsches Requiem-Brahms; Stabat Mater-J.G. Rheinberger m.m.v Nederlands Begeleidingsorkest, Francine van der Heijden, sopraan en Robbert Muusse, bariton, vrijdag 19 november, St. Joriskerk, 20.00 uur.

advertentie