Lustrumconcert Jan Vayne en Martin Mans

Cultuur

BINNENSTAD - Sinds vijf jaar is de unieke samenwerking van de Twee Klaviervirtuozen Jan Vayne en Martin Mans een feit. Reden voor een feestje. Op woensdag 22 september geven zij een groot lustrumconcert op orgel en vleugel in de St. Joriskerk, Hof 1, in Amersfoort. Zij hebben hiervoor een nieuw programma samengesteld met de titel ‘Vijf jaar In Harmony’. Dit onderstreept enerzijds hun samenwerking en anderzijds verwijst het naar een ontmoeting van klassieke en populaire muziek. Enkele titels van het nieuwe programma zijn: ‘De Fabriek, Finlandia, Hey Jude, Badinerie, Perhaps Love, Mars Aïda en Music.’ Beide virtuozen improviseren tevens solistisch op hun eigen instrument. Martin Mans laat het imposante kerkorgel uit de verf komen met een improvisatie en Jan Vayne levert een ludieke bijdrage door spontaan om verzoeken te vragen en daarvan een geniaal geheel te maken. De Amersfoortse profzanger Rob van Surksum is te gast op dit lustrum en voert enkele prachtige songs uit.

Het concert begint om 20.00 uur. Reserveren is aan te bevelen. Dit is mogelijk via www.martinmans.nl of op de reserveerlijn: 06-52281279. Op de concertavond zijn de overige kaarten aan de kerkdeur te koop. De toegang bedraagt € 17,50 en voor kinderen t/m 11 jaar € 7,50. Wie reserveert, krijgt € 2,50 korting. Kaarten zijn ook verkrijgbaar via VVV Amersfoort aan het Stationsplein 9-11 op ongeveer honderd meter afstand van het station.

Lustrumtournee ‘Vijf jaar in harmony’

Sinds de zomer van 2006 gaan de klaviervirtuozen Jan Vayne en Martin Mans op tournee in eigen land. Ze spelen in bad- en vakantieplaatsen en presenteren een gevarieerd programma waarin ze hun talent combineren op vleugel en orgel. Beiden zijn improvisatoren met een eigen stijl, die ze individueel hebben weten te ontwikkelen. Bij de ‘In Harmony’ concerten bundelen zij hun vaardigheden waarbij hun eigen stijl niet verloren gaat. Ze improviseren op hun eigen instrument naast het gezamenlijke werk op orgel en vleugel. De gezamenlijke muziek verbeeldt een ontmoeting waarbij klassieke en populaire muziek in harmonie zijn. Ze slagen erin hun gehoor te boeien en mee te voeren op bekende vaak wereldberoemde melodieën. Inmiddels verschenen drie CD’s van de pers waarvan er maar liefst twee met ‘goud’ werden bekroond. Twee Klaviervirtuozen in Concert deel 1 en 2 en de CD Jan Vayne en Martin Mans in Parijs. Van deze laatste is ook een DVD verschenen.

Rob van Surksum is een professionele bariton uit de internationale musical wereld. Hij viert het lustrum met de Klaviervirtuozen mee.

Achtergrond Vayne en Mans

Jan Vayne is woonachtig in Zwolle en speelt vanaf 5-jarige leeftijd piano. Hij heeft een opleiding piano en kerkorgel gevolgd aan het Zwolse conservatorium. Dikwijls tegen de zin van zijn leraren in, heeft hij een eigen improvisatiestijl ontwikkeld waarin hij klassieke en moderne muziek combineert. Dit is een grote overeenkomst tussen hem en de organist Martin Mans die tevens aan zijn muziek een eigen gezicht heeft gegeven. Meer info is te vinden op www.kathedraalconcerten.nl.

advertentie