Tour naar Vathorst met verrassingen

Cultuur

VATHORST - De Kamers en Ontwikkelingsbedrijf Vathorst (OBV) bieden bewoners uit (het centrum van) Amersfoort een gratis kijkje in de nieuwste wijk aan. Aanmelden voor deze Tour de Vathorst kan nu al.

Vathorst is een Vinex-locatie van de stad Amersfoort in de provincie Utrecht. Hier worden in de periode 2001-2014 11.000 woningen gerealiseerd. De wijk wordt gebouwd ten noorden van Amersfoort op het grondgebied van de voormalige gemeente Hoogland. Ook is voor de wijk het grondgebied van de gemeente Amersfoort uitgebreid ten koste van Nijkerk en de voormalige gemeente Hoevelaken. De wijk omringt het gehele gebied rondom het dorp Hooglanderveen.

Vathorst is genoemd naar de boerderij met deze naam. Deze boerderij staat aan de Heideweg 85 en is de eerste boerderij op de Heideweg voor wie vanuit Vathorst naar Hooglanderveen gaat.

De wijk Vathorst bestaat uit verschillende deelprojecten: De Laak, De Velden en De Bron zijn de belangrijkste woongebieden. Naast woningen zijn en komen er winkels, bedrijven, zorginstellingen, onderwijsinstellingen, sportfaciliteiten en cultuurcentra in Vathorst. Langs de snelweg A1 wordt bedrijvenpark Vathorst gerealiseerd ter grootte van 45 hectare (bruto), in 2006 heeft meubelgroothandel IKEA een vestiging geopend op het bedrijvenpark. Aan de noordzijde van Vathorst langs de A28 verrijst de kantorenlocatie Podium. Hier wordt 135.000 m² kantoorruimte gerealiseerd. Het hoofdwinkelcentrum van Vathorst omvat bij voltooiing naar verwachting circa 18.000 m² aan winkels.

Station Amersfoort Vathorst is op 27 mei 2006 in gebruik genomen. Het station telt drie perrons en er vertrekken stoptreinen/Sprinters richting Amersfoort-Utrecht/Hilversum-Amsterdam en Zwolle.

In de wijk staat een warmtekrachtcentrale in de oksel van de spoorlijn Amersfoort-Zwolle en de ontsluitingsweg van de wijk Vathorst naar de A28. Deze centrale verzorgt de energievoorziening (verwarming en warm tapwater) voor circa 2000 woningen in Vathorst.

Om 14.00 uur vertrekt de bus vanaf het Stadhuis naar De Kamers. Onderweg komen deelnemers voor aardige verrassingen te staan, in of buiten de bus. In De Kamers krijgen zij bij ontvangst koffie/thee en een gebakje. Vervolgens is er een theatrale act en een korte informatieve ronde in het theaterhuis. Daarna wordt de tocht voortgezet door Vathorst en krijgen de passagiers nadere uitleg over wijk en architectuur. De bus brengt henrond 16.30 uur weer terug naar het centrum. Bij het afscheid ontvangen zij een herinnering aan de ‘A1- oversteek’.

u De Tour naar Vathorst wordt gehouden op zondag 26 september van 14.00-16.30 uur. Deelname is gratis.

advertentie