Afbeelding
Jaap van Rijn

Laat die pompoenen maar een paar maanden met rust

4 november 2020 om 15:00 Culinair

AMERSFOORT Het is weer volop pompoentijd. Met welke kooktechniek haal je het maximale uit die prachtige pompoenen? En met welke ga je aan de slag: de ronde of de flespompoen? 

Eerst de laatste vraag beantwoorden: smaken verschillen. Veel chef-koks zullen het liefst met de flespompoen koken. Want deze pompoen groeit, als je maar geduld hebt, qua smaak tot ongekende hoogten. Er zijn koks die een voorraadje flespompoenen aanleggen en daar rustig maanden niet naar omkijken. 

TOFFEE VAN POMPOEN Een sterrenchef als Francois Geurds van het Rotterdamse FG Restaurant weet vervolgens van zo’n ‘vrucht’ pompoentoffee te maken. Deze crème smaakt werkelijk naar toffee. De truc: gerijpte blokjes flespompoen eerst garen in de oven tot ze bruin worden. Vervolgens mogen de blokjes in een koekenpan langzaam karamelliseren met wat boter en smaak verdiepende rozemarijnnaaldjes. Daarna fijn mixen en door een zeef drukken. Dit is een lekkere crème voor pak ’m beet ergens in februari, maart. Of ga het bij die man eten, horecamensen kunnen ook tegen die tijd een steuntje in de rug gebruiken. Geen zin om zolang te wachten? Door te garen in een koekenpan of in de oven verdiept ook de smaak van een pompoen die geen maandenlang wordt opgeslagen.

Wil je meer culinaire artikelen lezen? Kijk dan op de homepage van deze website onder het tabblad Mijn Leven/culinair.

PITTEN ROOSTEREN Vaak verdwijnen de pitten in de prullenbak. Da’s best zonde. Maak ze een keer schoon en rooster ze in de oven bij 200C. Je kunt ze zo of met wat zout of een kruidenmix als knabbel bij de borrel serveren. Ook kun je een lekker gerechtje maken van in heel kleine, 5x5 mm blokjes, gesneden pompoen. Kook eerst wat mosselen of kokkeltjes gaar met wat ragfijn gesneden strips chilipeper. Bak de pompoenblokjes ondertussen gaar in de koekenpan met een scheutje olijfolie en wat kerrie. Laat ze een paar minuten nagaren met wat mosselvocht. Breng op smaak met wat limoensap. Schep de blokjes door de gare mosselen of kokkeltjes en serveer met de chilistrips. 

AAN DE SLAG
> Verwarm de oven voor op 120C
> Schil 1 kg ronde of flespompoen, verwijder de pitten en snijd in blokjes
> Leg de blokjes op een met bakpapier beklede ovenschaal en haal ze uit de oven als ze zacht zijn
> Bak ondertussen wat plakjes bacon of pancetta krokant in een koekenpan
> Dep af met keukenpapier
> Doe de pompoenblokjes in een beker van de keukenmachine of van een staafmixer en draai ze in een keer of in delen met 100 ml kippenbouillon, 100 ml kokosmelk, 1 in stukken gesneden stuk gember van 3 cm en 2 takjes basilicum tot een dikke soep
> Breng op smaak met wat zout en houd warm in een pan
> Verdeel de soep over 4 kommen of soepborden en garneer met koriander en zwarte peper.

door Jaap van Rijn


Jaap van Rijn

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie