Columnist Joop de Keijzer interviewt Peter Beense bij de uitreiking van de Smartbroche in de Mannenzaal.
Columnist Joop de Keijzer interviewt Peter Beense bij de uitreiking van de Smartbroche in de Mannenzaal. Ronald Kersten
Column

Muzikale week

22 maart 2023 om 10:15 Column

Afgelopen week was een muzikale rollercoaster voor uw stukkiesschrijver die net van lichte oorsuizingen is hersteld.

Uitreiking van de Smartbroche in de monumentale Mannenzaal was een heerlijk avondje. Bekende Nederlandse volkszanger zou de eerste broche, ontworpen door Maria van Dam, in ontvangst nemen. Langzaam loopt de zaal vol met sponsoren, genodigden en smartlappenkoorleden. Presentator Rob Lampe praat de boel aan elkaar, laat de zaal nog even in spanning. Locoburgemeester, de lieftallige Micheline Paffen is inmiddels binnen, zal de broche uitreiken aan niemand minder dan Peter ‘De Gigant’ Beense die onder luid applaus zijn opwachting maakt. Hij moet na een paar minuten op de been toch zitten want hij is net geopereerd, staan is te vermoeiend. De sympathieke volkszanger krijgt de microfoon, zingt zijn nieuwe hit ‘Van mijn biertje blijf je af’. Op de foto met zijn fans en restaurateur Burak Celik ging zelfs spontaan op zijn schoot zitten wat zorgde voor leuke plaatjes op de sociale media. 

Mijn tweede bezoekje was er een om nooit meer te vergeten. Uw stukkiesschrijver, gelukkig geen tinnitus, waagde zich samen met cameraman Peter in de AFAS zaal van theater Flint bij het kleine broertje van ‘Vrienden van Amstel LIVE’, namelijk 033LIVE. Dat heb ik geweten. Dit was een heel ander feestje dan de Smartbroche uitreiking! Bomvolle zaal met uitgelaten liefhebbers van bier en het Nederlandse lied. Gekkenhuis werd het naarmate de avond vorderde. Frans Duits, die inviel voor de geblesseerde Wolter Kroes, zweepte de menigte op met eigen werk en dat van de onvergetelijke André Hazes Sr.  

Als de artiesten even pauzeerden deed DJ Willem de Wijs de volle vloer weer trillen, werden de oren van uw stukkiesschrijver, volgende keer oordopjes in, zwaar op de proef gesteld. Als ik mij met microfoon onder de dolenthousiaste menigte begeef wordt het totale chaos, een complete mallemolen. Iedereen wil wat (vals) zingen, mee blèren, hees wat roepen, de groeten doen, laten zien dat het bier nog lang niet op is. Wat een krankzinnige avond. 

Drijfnat pauzeren we kort in restaurant ‘Trek’ waar we op ons gemak rustig konden bijkomen van zoveel muzikaal geweld. ‘Festivaldirecteur’ Danny de Graaf kijkt heel tevreden terug op dit schitterende volksfeest want er waren nul incidenten en het bieromzetrecord werd dit jaar weer verpulverd. 

Dan was er nog een aardig optreden bij café-restaurant De Noot. Daar werd (in het groen, zelfs het bier was lichtgroen) St. Patrick’s Day gevierd met een lekker optreden van The Foxes, een Ierse band die afgelopen zondag voor een heerlijke voorstelling zorgde. Als ze afsluiten met ultieme kraker ‘The Wild Rover’ gaat het dak er net niet af. Prachtig om te zien dat je met muziek de mensen op de dansvloer krijgt, blij en vrolijk maakt. Het is overigens ook héél goed voor kroegbaas, bierleverancier en de bitterballenomzet! 

Joop de Keijzer    


Joop de Keijzer
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie