Redacteur Erik Roest is buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand en vertelt over zijn belevenissen als trouwambtenaar.
Redacteur Erik Roest is buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand en vertelt over zijn belevenissen als trouwambtenaar. Lotte de Graaf
Trouwens

‘Als trouwambtenaar loop je soms een huiskamer vol verdriet binnen’

23 april 2022 om 08:08 Column

AMERSFOORT Als trouwambtenaar wandel je soms een huiskamer vol verdriet binnen. Een enkele keer ben ik me daar op voorhand van bewust, maar lang niet altijd. 

Eén van mijn eerste vragen aan het bruidspaar is altijd: wordt er iemand gemist? Moet ik tijdens de ceremonie de naam van een dierbare noemen die is overleden of er door omstandigheden niet bij kan zijn?

Toen ik bij Veerle en Guido aanbelde, maakte ik me op voor een emotioneel gesprek. Ik wist dat één van de ouders er slecht aan toe was. De trouwdag was bewust naar voren gehaald, zodat de vader van de bruid het feest nog kon meemaken.

Op mijn vraag: ‘Hoe gaat het met je vader?´ barstte Veerle spontaan in huilen uit. ,,We hebben hem vorige week begraven.”

Amersfoorter Erik Roest is journalist van de Barneveldse Krant en is sinds een jaar of drie ook actief als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand, kortweg babs. ,,In deze functie, die ik als hobby beschouw, dien ik de gemeenten Leiderdorp en Barneveld. In de rubriek ‘Trouwens’ vertel ik eens in de twee weken over mijn belevenissen. Ter geruststelling: alle betrokkenen hebben een andere naam gekregen. De bruidsparen kunnen dus altijd ontkennen dat hun verhaal de krant heeft gehaald.”

Het werd even stil in de huiskamer. Daarna nam de bruid uitgebreid de tijd om te vertellen wat haar vader voor haar, haar aanstaande echtgenoot en haar dochtertje betekende en hoe snel het bergafwaarts was gegaan met zijn gezondheid. Bijzonder om als trouwambtenaar zo dichtbij dat verdriet te mogen komen. 

Het was een trouwdag -geen rouwdienst-, maar het verlies van de vader was zo vers, dat ook hij een plek moest krijgen in de ceremonie

Op de trouwdag zelf was ik me bewust van het smalle koord waarop ik balanceerde. Het was een trouwdag -geen rouwdienst-, maar het verlies van de vader was zo vers, dat ook hij een plek moest krijgen in de ceremonie. Ik heb vooral benadrukt wat hij betekende voor de bruid, de bruidegom en hun dochtertje. Na afloop kreeg ik een uitgebreide bedankmail. Daar was ik blij mee, want of je de juiste balans hebt gevonden, daar gaat toch echt het bruidspaar over.

Het klinkt misschien gek, maar een huwelijksvoltrekking en een begrafenis lijken op elkaar. Beide gelegenheden zijn een confrontatie met degenen die worden gemist.

Deze week maakte ik kennis met een bruid die al binnen twee minuten in tranen was. Toen ik haar vroeg wie er op de trouwdag werd gemist, antwoordde ze; ,,Mijn zoon.” Hij bleek enkele jaren geleden door een dramatisch ongeluk om het leven te zijn gekomen. Het hoeft geen betoog dat hij nog elke dag ontzettend wordt gemist.

Afwezige kinderen (ook de levenden die er door omstandigheden niet bij kunnen of willen zijn) vormen op trouwdagen een open (maar lang niet altijd zichtbare) wond. Op de dag dat je de liefde viert, wil je dat alle dierbaren erbij zijn, in het bijzonder je kinderen. 

Het trouwen van weduwnaren of weduwen beschouw ik als een groot voorrecht. Als je na een huwelijk van vele jaren gedwongen afscheid moet nemen van je geliefde, dan ben je als nabestaande vaak geneigd om je weg te vervolgen door voortdurend in de achteruitkijkspiegel te kijken. Het gemis en verdriet belemmeren het zicht op een eventuele perspectiefrijke toekomst.

Als je dan (als weduwe of weduwnaar) toch weer iemand ontmoet die jij mag liefhebben (en die op zijn/haar beurt van jou houdt), dan is er opeens weer een weg vooruit. Natuurlijk blijf je met enige regelmaat met een weemoedige glimlach in de achteruitkijkspiegel kijken, maar er is door die nieuwe liefde ook weer alle reden om door de voorruit te kijken en de toekomst hoopvol tegemoet te zien.

Lees meer over de belevenissen en observaties van ‘babs’ Erik Roest hier.

.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie