Joop de Keijzer columnist van De Stad Amersfoort, brugwachter en havenmeester.
Joop de Keijzer columnist van De Stad Amersfoort, brugwachter en havenmeester. Rinus van Denderen
Column

Smartsieraad

6 april 2022 om 10:30 Column

Wie, oh wie, was deze keer de ‘Mystery Quest’ die de smartbroche kreeg uitgereikt op het heerlijke muzikale avondje in de historische Mannenzaal aan de Westsingel. Welke bekende Nederlandse zanger(es) zou uit de oude klassieke taxi stappen, ons verblijden met een kort optreden en een liedje met snik, lach of traan. Iedereen hield de adem in toen de deur openging en de vallende sneeuw op zijn brede schouders zijn binnenkomst nog mooier maakte. Daar was ie dan, de man met de mooie warme stem, de man uit een echte muzikale zigeunerfamilie (Sinti), de man die een duet zong met Frans Duits, de man die met zijn debuutalbum ‘Kali’ de gouden status wist te behalen, Django Wagner! 

De eer om het sieraad uit reiken, als startschot voor het Smartlappenfestival 2022, was weggelegd voor wethouder Willem-Jan Stegeman die zijn collega met het gouden keeltje Fatma Koser Kaya verving als Amersfoorts cultuurbewaker. De presentatie door Rob Lampe sneeuwde een beetje onder want de aanwezige opgewonden dames bleven er maar, met een glas rode wijn tussen de gelakte nagels, doorheen kakelen. Toch lukte het om de dames (met slechts een enkele heer) effe stil te krijgen want het officiële tintje van de avond moest wel met de volle aandacht van het publiek geschieden. Het lukte met moeite. Django was apetrots op zijn zojuist overhandigde smartbroche. Toen hij ook nog een microfoon ontdekte was onze sympathieke artiest niet meer te houden en zong spontaan, onder muzikale begeleiding van het duo ‘De Jongens’, z’n absolute hit ‘Kali’. De hele zaal zong het nummer uit volle borst mee en het dak van de Mannenzaal ging er nog net niet af.   

Uw stukkiesschrijver, tevens verslaggever van dienst die avond, had een gezellig interview met Django waarin hij vertelde zeer vereerd te zijn, dat hij bezig was met nieuwe plaat en een aantal optredens in 2022. Moesten natuurlijk ook de kennis over het smartlappenwereldje testen bij wethouder Stegeman wat enkele hilarische momenten opleverde. Wel sportief dat hij dit aandurfde want het smartlappenrepertoire van Willem-Jan was wat aan de magere kant, had twee liedjes bijna goed! Hij kwam met de titel ‘Als de klok van Genemuiden’, moest Arnemuiden zijn, en met de klassieker over een hard gekookt ei in een café van hoe heet die man ook alweer met die lange baard en die hoed! Pierre, uh, ,,Vader Abraham”, hielp ik hem een beetje op weg.  

Verder vertelde hij dat als deze bekende levensliederen werden gezongen iedereen gelijk vol enthousiasme alles letterlijk kon meezingen ondanks dat niet iedereen het een leuk genre vindt. Het waren wel liedjes die al ontelbare keren waren vertolkt. Kreeg W.J. helaas niet zover om een nummertje te zingen of te neuriën want hij wilde niet dat de zaal vroegtijdig leeg zou lopen en tevens beschikte hij niet over dat unieke zangtalent van zijn lieftallige collega Fatma ’Nachtegaaltje’ Koser Kaya! 

Joop de Keijzer

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie