Joop de Keijzer columnist van De Stad Amersfoort, brugwachter en havenmeester.
Joop de Keijzer columnist van De Stad Amersfoort, brugwachter en havenmeester. Rinus van Denderen
Column

Zitvlak

23 maart 2022 om 10:00 Column

Al de hele week wordt onze burgemeester Bolsius door zijn woordvoerder Iris en personal assistent Yvonne geholpen met opstaan want de zeventig kilometerslange fietstocht langs alle stembureaus van vorige week woensdag heeft zijn sporen nagelaten. Lekker zacht kussentje op de zetel in zijn werkkamer en eentje thuis op de bank helpen om de zadelpijn wat te verzachten. Dit heeft uw stukkiesschrijver, gestemd op een vrouw in de Emmaüskerk, allemaal van horen zeggen en vage geruchten uit zéér onbetrouwbare stadhuisbronnen!

Ik neem jullie even mee naar woensdagmorgen 16 maart bij huize Bolsius. Lucas was vroeg uit de veren, stond okselfris en vrolijk op. Had heerlijk gedroomd over zijn getalenteerde zoon Pelle die op de Olympische Spelen van 2026 in Milaan een gouden medaille had gewonnen bij het marathonschaatsen. Zijn lieftallige echtgenote Marica was al iets eerder uit bed gestapt om zijn ontbijtje en daarna zijn lunchpakketje klaar te maken. Bruine boterhammen met pindakaas, want ook Lucas is hier groot mee geworden. Een banaan, vijf kiwi’s, dikke plak ontbijtkoek, zachtgekookt eitje en pakje magere yoghurt. Om half acht start hij deze fietsmarathon op het stadhuisplein om vervolgens langs alle stembureaus te gaan, zo’n 77 locaties.

Onderweg pikt hij op zijn tandem Amersfoorters op die een stukkie achterop mee gaan peddelen. Overal kort een praatje (flitsbezoekje) houden en hup naar het volgende stembureau. Fit en fruitig springt hij lenig op zijn rijwiel maar naarmate de dag verstrijkt gaat het steeds iets langzamer. Als er opeens een stevige heer met overgewicht achterop springt, begint hij wat langer over de ritjes te doen en komt hierdoor in tijdnood. Om half tien ‘s avonds had hij afgesproken om in de Prodentfabriek de verkiezingsuitslagen te volgen dus is het echt nog aanpezen om op tijd te zijn.

Na driekwart fietstocht beginnende burgemeestersbillen te protesteren. Hij stopt bij een bankje in het Zocherplantsoen om gauw een boterham weg te werken en slokje yoghurt te drinken. Daarna weer verstand op nul en gaan! Als hij aankomt in De Nieuwe Stad wordt hij met daverend applaus onthaald door de voltallige gemeenteraad, zijn zeven wethouders en gemeentesecretaris. Drinkt vervolgens twee literflessen bronwater in razend tempo leeg. Hij heeft er dan maar liefst 14 uur fietsen opzitten, een wereldprestatie. Onze ‘Marathon Man’ beschikt, ook na 14 uur toeren, nog over een uitstekende conditie.

Toch begonnen de beurse Bolsius billen de dag erna op te spelen, was het zitvlak hard aan wat rust toe. Dus Iris en Yvonne zorgden voor een verzachtend kussentje en eega Marica voor een verkoelend zalfje.

Heb van de week nog effe contact gehad met onze sportieve Lucas ‘Zoetemelk’ Bolsius. Hoef me geen zorgen te maken want, ‘Old Cowboys Never Die, They Just Ride Into The Sunset’.

Wat een prachtig citaat om dit stukkie mee te eindigen!  

Joop de Keijzer

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie