Joop de Keijzer columnist van De Stad Amersfoort, brugwachter en havenmeester.
Joop de Keijzer columnist van De Stad Amersfoort, brugwachter en havenmeester. Rinus van Denderen
Column

Ga stemmen! (2)

16 maart 2022 om 10:00 Column

Op de kandidatenlijst voor de verkiezing van de leden van de raad van Amersfoort staan tot mijn grote verrassing opmerkelijke kandidaten. Op 6 van lijst Noëlle Sanders staat Margreet van Hensbergen. Had Margreet toch eerder verwacht op de PvdA lijst waar ze nog raadslid voor was.  

Op de PvdA lijst staan ook verrassende kandidaten. Op 7 carnavalsprominent, Jan Herman Koller, op plek 12 mijn betrokken buurman, zonder politieke ambities, Marc den Elzen. Als lijstduwer voormalig eminent oud-raadslid en wethouder, jolig lachebekje, Fleur Imming. Op de SP lijst valt natuurlijk de onverwoestbare Joke Sickmann (5) op. Stel dat het Soesterkwartier massaal op haar stemt zou ze dan plaatsnemen op het pluche van de (rode) raadszetel?

Als Kamerlid Maarten Hijink als SP lijstduwer genoeg stemmen krijgt zit ie dan ook wekelijks in de raadszaal? Op lijst Amersfoort2014 valt politiek mastodont Raphael Smit op. Voormalig PvdA, BPA en Leefbaar Amersfoort. Als Raphael genoeg voorkeurstemmen krijgt is deze veteraan bereid zijn zetel in te nemen. Lijstduwer CU is Kamerlid Gert-Jan Segers, zal hij zijn raadslidmaatschap combineren met het Kamerlidmaatschap? De VVD zet oud-wethouder Hans Buijtelaar op plaats 20 als ultieme lijstduwer en Thom Kraanen, inderdaad zoon van, op plaats 10. Maar het meest in het oog springend is de toplijst van D66 met maar liefst 39 kandidaten. Nieuwkomer en gelijk op verkiesbare plek is buurvrouw Kirsten Mik met vrolijke poster op het raam. Wat staan er veel bekende gezichten op. ‘Roadrunner’ Mik Borsten (14), kroegbaas Tobias ‘Van Zanten’ Bosman (16), ‘veilingmeester’ Jan-Willem van Lieshout (17), ‘zonnekoning’ en ooit overtuigt VVD coryfee, René van der Borch tot Verwolde (18),cultuurboegbeeld en oud-wethouder Mirjam Barendregt (36), huidig wethouder ‘nachtegaaltje’ Fatma (Fay) Koser Kaya en voormalig Kamerlid, nu ondernemend techneut Kees Verhoeven (38). Maar wat mij het meest opvalt als oud-raadslid van Leefbaar Amersfoort, is het ontbreken van mijn vroegere partijgenoten op deze lijst, oud-wethouder/gedeputeerde Pim van den Berg en altijd toegewijd en overtuigd lid Kees van Engelenhoven. Uit zeer onbetrouwbare politieke bron binnen D66 vernomen dat Pim definitief zijn vertrouwen in de politiek verloor toen hij niet door de ballotage kwam bij lijst 12 ‘Jezus Leeft’. Zwaar gedesillusioneerd heeft hij zich nu teruggetrokken om in alle rust te mediteren op een geheime plek in de regio. Kees laat het nu over aan jong aanstormend talent. Steunt overigens van harte het gedachtegoed van zijn partij, ‘Ieder weldenkend mens stemt D66’!  

Tot slot ga ik de bekeuring die ik kreeg omdat ik door rood reed, sturen naar CDA lijsttrekker Micheline Paffen want ik werd afgeleid op de Amsterdamseweg door dat giechelkoppie op die verkiezingsposter.

Lieve lezers, ga vandaag stemmen, liefst op een vrouw. Stel uw politiek duider niet teleur!

Joop de Keijzer

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie