Joop de Keijzer columnist van De Stad Amersfoort, brugwachter en havenmeester.
Joop de Keijzer columnist van De Stad Amersfoort, brugwachter en havenmeester. Rinus van Denderen
Column

Verkiezingen

23 februari 2022 om 10:30 Column

Begin dit stukkie met ernstig zieke wethouder Kees Kraanen een groot warm hart onder de riem te steken. Vanaf deze plek wenst uw stukkiesschrijver, zelf ervaringsdeskundige, hem veel sterkte en voorspoedig herstel toe. 

Ga verder met reacties die ik kreeg over m’n stukkie van vorige week over piemels. Dit naar aanleiding van alle commotie over grensoverschrijdend gedrag van vieze enge macho mannetjes uit alle geledingen van de samenleving. Kreeg screenshot (schermafbeelding) van geel en groen gearceerde stukjes uit de column met een uitroepteken of een smiley met traan. Kreeg nog wat synoniemen geappt die ik ook nog had kunnen gebruiken. ‘Jongeheer’, ‘fallus’ en ‘tampeloeres’ waren enkele voorbeelden. Alle reaguurders hartelijk dank voor jullie input, blijf me inspireren met jullie respons op alle onderwerpen die ik wekelijks behandel.  

Vol verwachting kijkt uw stukkiesschrijver, zit aan de kamillethee, reikhalzend uit naar de Amersfoortse gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart. Vandaag eerst afwachten of er voor onze burgemeester Lucas Bolsius nog een derde termijn inzit. Gaan we nog zes jaar met ‘Lovely Lucas’ als stadsbestuurder verder. Wordt hij met succes voorgedragen deze aimabele, humoristische benaderbare burgervader die ook nog eens (tevergeefs?) hevig verlangd naar dikke laag natuurijs op de Amersfoortse grachten, vijvers en schaatsbanen.   

Gaat raadslid Hans van Wegen, als ‘Hoffelijke Hansje’ tenminste wordt herkozen, weer af en toe de confrontatie aan met ‘Lucas Lourdes’ of blijft het bij af en toe een speldenprikje. Hier en daar duiken al raamaffiches op. Verderop in de straat lacht een stralende Kirsten Mik mij vanaf zo’n poster toe. Deze betrokken buurvrouw is kandidaat-raadslid voor D66.

Uw stukkiesschrijver, sneetje brood met Hollandse aardbeien etend, is ook benieuwd naar de traditionele verkiezingsborden langs snelwegen, in weilanden, de openbare ruimte en op plakzuilen in straten en op pleinen. Die koppies met lijsttrekkers altijd lachend, ernstig of neutraal. Sommige stralen enorme wilskracht uit met een sterke overtuigende slogan. De meeste slagzinnen maken echter vaak weinig indruk en als de kandidaat op het affiche dan ook nog de uitstraling van een dooie naaktslak heeft, mag de partij die hij/zij vertegenwoordigt blij zijn met een enkele zetel in de nieuwe Amersfoortse gemeenteraad.

Hoe gaan lokale partijen het doen. Peilingen laten gunstige cijfers zien. Dus wie weet gaan: ‘Zwarte Piet Is Zwart’ of ‘Jezus Leeft’ zoveel stemmen halen dat ze een wethouder mogen leveren, gaan meebesturen. Maken de nieuwbakken politici die vier jaar vol of scheiden ze zich na geruzie weer af en nemen hun zetel mee. Mag je een afwijkende mening hebben of word je dan gestraft door de fractie.  

Eerst maar eens 16 maart afwachten. Uw lokale politieke duider heeft, vaak met een knipoog, genoeg te schrijven de komende weken! 

Joop de Keijzer

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie