Joop de Keijzer columnist van De Stad Amersfoort, brugwachter en havenmeester.
Joop de Keijzer columnist van De Stad Amersfoort, brugwachter en havenmeester. Rinus van Denderen
Column

Jeffs Jacht

9 februari 2022 om 10:15 Column

‘Superjacht van multimiljardair Jeff Bezos in Eemhaven, prachtige promotie voor de stad Amersfoort’. Daar opende deze krant paginagroot mee in prachtartikel over deze schathemeltje rijke Amerikaanse ondernemer/investeerder.

Uw stukkiesschrijver, had brugdienst die historische dag, werd gebeld door de secretaresse van Jeff of we zo vriendelijk wilden zijn om beide bruggen te draaien zodat de heer Bezos met zijn entourage de Eemhaven kon bezoeken om vervolgens een hapje te eten in onze mooie binnenstad. Met knikkende knieën fiets ik naar de brug, zie met stomme verbazing dat gigantische superjacht dobberen voor de Koppelbrug. Daarna naar Kwekersbrug, het jacht past maar net. Triomfantelijk heet ik Jeff van harte welkom in Amersfoort, gooi snel m’n klompje uit het raam van het brugwachtershuisje. Jeff zelf vangt het op, legt er een dubbelgevouwen enveloppe in. Als ik die nieuwsgierig openmaak zitten er maar liefst 10 briefjes van honderd euro in! Mag geen giften aannemen, dus besluit om dit enorme bedrag te schenken aan de voedselbank. 

Als het superjacht aanlegt is er gelijk geen plaats meer recreatie-en beroepsvaart. Geef Jeff de code van het sanitair, de douches en vuilcontainer. Hij begint hartelijk te lachen. ,,Come on board, Joep”, roept hij, ,,So you can see that I do not need it.” Hij heeft namelijk alles aan boord, maakt dus geen gebruik van onze faciliteiten. Het liggeld vindt hij wel aan de hoge kant want overal is hij gratis welkom. 

Als brugwachter ben ik echter onverbiddelijk. Morrend loopt zijn kapitein naar de betaalautomaat en plakt het betaalbewijs op het kajuitraam. Dan klim ik aan boord en hij vraagt wat ik wil drinken. Krijg een mooi glas rode wijn, Chateau Lafite Rothschild uit 2020 (690,00 euro per fles!). Even later komt Librije-sterrenkok Jonnie Boer, speciaal voor deze dag uit Zwolle ingevlogen, met een zilveren schaal vol exquise amuses het luxueuze voordek oplopen. Het nieuws over deze spraakmakende Eemhavenbezoeker gaat als een lopend vuurtje door Amersfoort. Het voltallige college met burgemeester Bolsius voorop staat op de kade naar mij te staren terwijl ik naast Jeff geniet van een amuse van zalmrolletjes gevuld met spinazie en boursin gevolgd door een lepeltje vitello tonnato (reepjes kalfsvlees bedekt met romige saus gekruid met tonijn). Later die dag zou Amersfoortse Courant verslaggever Jeroen van der Veer mij nog appen om een interview over deze unieke ervaring.

In werkelijkheid gaan we half april weer die lieve recreanten binnenlaten met hun eenvoudige bootjes waar op het dek de was wappert, een hondje blaft, blikje bier wordt opengetrokken, gebarbecued op de kade. Uw stukkiesschrijver/brugwachter vrolijk fluitend zwaait naar bootbewoners die een flesje wijn van 3,98 euro ontkurken en het traditionele schoteltje met plakje worst, blokje kaas en bitterbal met mosterd op hun campingtafeltje neerzetten!  

Joop de Keijzer

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie