Joop de Keijzer columnist van De Stad Amersfoort, brugwachter en havenmeester.
Joop de Keijzer columnist van De Stad Amersfoort, brugwachter en havenmeester. Rinus van Denderen
Column

Mini Museumplein

2 februari 2022 om 10:00 Column

Allereerst wil ik familie, vrienden, collega’s en dierbaren van de veel te vroeg overleden horecakanjer Jorit Bons (30) condoleren, een heel groot verlies. De altijd aardige sympathieke Jorit was mede-eigenaar van Café Markzicht, Boothill Saloon en Long John’s Pub & Hotel waar hij met hart en ziel zijn energie instak, een voortreffelijke gastheer was. Heb (toen het nog kon) op de bockbierfestivals achter Long John (Krankeledenplantsoen) met hem en zijn compagnons Jeroen en Annemieke Zwagerman een zalig glaasje herfstbockbier mogen drinken. ‘Onze eeuwige glimlach‘ is niet meer. 

Terug naar afgelopen zondagmiddag waar het Eemplein volstroomde met demonstranten uit allerlei gelederen. Voor uw stukkiesschrijver, mist door storm drie vogelhuisjes, een genot om dit als verslaggever van mediagroep EVA te mogen vastleggen. Heerlijk zoveel betrokken actievoerders van allerlei pluimage. Even was het Eemplein een soort Mini-Museumplein of Malieveld maar met beduidend minder volk. Toch was het een stevig statement tegen huisjesmelkers, projectontwikkelaars, rupsjes ‘Nooitgenoeg’ op de huizenmarkt, woningbouwcoöperaties, beleggers en de politiek, tegen dit oneerlijke woonbeleid. Met Amersfoort deze dag als protesterend licht rumoerig middelpunt. Voor Amersfoortse begrippen was er veel politie op de been maar het bleef gelukkig bij veel verbaal geweld en een rookbom van een groepje in het zwart geklede activisten.

Behoorlijk aanwezig waren de pisnijdige bewoners uit de wijk Jericho. Het vooruitzicht dat ze over vijf jaar toch uit hun knusse stekkie moeten ’oprotten’, want er gaat gesloopt worden, deed hun bloed koken. 

Helaas geen wethouder om lekker tegen te foeteren, wel wat (lokale) politieke partijen op deze actiedag die met spandoeken en toepasselijke leuzen hun stem lieten horen, waren allemaal tegen dit dramatische woonbeleid. De fractie van GroenLinks kreeg door Jerichobewoners nog wel een sneer en liep tot verbazing van de bewoners ook niet mee in de protestmars door hun wijkje.

Ook veel pers aanwezig om dit voor Amersfoort unieke protest vast te leggen. De EO was er met oud-presentatrice Francis Hazekamp in hun team. Hebben nog effe (gewenst) geknuffeld. Ze vertelde dat ze een documentaire aan het maken was. Dit drieluik gaat: ‘De Verloren Stem’ heten, wordt half februari uitgezonden. Het AD/AC liep rond, fotografe Saskia Berdenis van Berlekom, Jiri Glaap voor RTV Utrecht, Vera Vlogt en Rob Lampe (Amersfoort Gezien).   

Voor uw stukkiesschrijver, zit aan een gezonde fruitshake, was deze happening een unieke ervaring. Dit komt niet zo vaak voor in onze Keistad (Keiduur). Na afloop opnames terugkijken onder het genot van een bockbiertje bij Stadbrouwerij De Drie Ringen. Gingen uit hun dak van blijdschap toen we binnenkwamen in hun gezellige etablissement. De Bourgondische bitterbal smaakte als een 3 sterren feestmaal!

Joop de Keijzer  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie