Kannen & Kruiken

15 augustus 2018 om 09:56 Lokaal/Column

In de negentiger jaren mocht ik in een commercial van Sire, Drank Maakt Meer Kapot Dan Je Lief Is, vertellen over stevig 'bieren' voor en na onze voetbalwedstrijden. Hadden we het over gewone pils met slechts een enkele Belgische variant, want er was van echte speciaalbieren nog geen sprake. Daar moest ik aan denken toen we het Annie Brouwerplantsoen opliepen. Er is sindsdien op de bierbrouwmarkt wel het een en ander veranderd alleen de consumptie in liters is vrijwel gelijk gebleven.

We bezoeken speciaalbier en wijnfestival Kannen & Kruiken. Zien handen, bladen en statafels vol bier. Lange rijen voor de barretjes op deze zaterdagmiddag vol zon, muziek en vrolijke gezellige festivalbezoekers uit heel het land. De jongens en meisjes van Kultlab hadden het weer uitstekend naar hun zin, namen complimenten en schouderklopjes dankbaar in ontvangst. We lopen langs de Libanese/Marokkaanse keuken van Habibi, ruiken de geuren die uit hun foodtruck opstijgen. Een bezoeker uit Amsterdam staat met ogen dicht van een pasteitje te genieten terwijl zijn vrouw een grote zak patat staat leeg te kanen uit de foodtruck van Hieper de Pieper.

Als bierliefhebber sta ik effe stil bij de tent van brouwerij De Molen uit Bodegraven. Uw stukkiesschrijver ziet biertjes op het reclamebord met namen als 'Hamer & Sikkel', 'Vuur & Vlam', 'Hop & Liefde' en 'Hel & Verdoemenis'. Van die laatste kon ik het niet laten om een proefje te doen, die hakte erin, een killer. Gauw doorlopen, niet meer achterom kijken. Jonge gezinnen met kinderen vermaken zich met spelletjes tafeltennis, een zenuwspel met aan en uit flitsende lampjes, een bierspel en lekkere optredens van singer- songwriters en funky muziekbands. We nemen kort plaats op een comfortabele sofa, een chesterfield hoor ik van mijn buurman die al de nodige biertjes heeft weggetikt want ik moet heel goed luisteren om 'm te verstaan. Hij vertrouwt me toe dat hij een beetje ruzie met zijn vriendin heeft want zij wil graag over het festivalterrein slenteren, hij zit echter prima in zijn leren fauteuil. We eindigen immer bij Stadsbrouwerij De Drie Ringen want daar mogen we altijd onze cameratas en spullen neerzetten. Hier drinken we ook ons eerste volwaardige biertje want uw stukkiesschrijver heeft, hoe moeilijk ook, op het festivalterrein zijn rug recht gehouden. We drinken een stadsbiertje, krijgen een glas 'Vuurvogel' aangeboden.

Wat een feest is dat Kannen & Kruiken toch. Gemoedelijke sfeer, geen rottigheid, er word rekening gehouden met de buurtjes, geen plastic afval te bespeuren. Slechts een luier met fruithapjes-inhoud op de grond, een wespensteek en een struikelende bier morsende feestganger waren kleine ongeluksmomentjes en bij die aanstaande bruidegom, die vreselijk voor lul liep in zijn vrijgezellenpak, zal deze dag nog lang blijven hangen want hij had grote moeite om op de been te blijven, word gegarandeerd wakker met een gigantisch kater op zijn trouwdag!

Joop de Keijzer

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie